Utstilling

Kamp og kunst

Kollektivutstillingen «Grenseløs – Ingenting om oss uten oss» på Interkulturelt museum i Oslo, byr på kunst signert 15 skeive organisasjoner.

«What’s love got to do with it?» av Einar Hyndøy for HivNorge.
Publisert Sist oppdatert

Interkulturelt museum ligger i de samme lokalene som var Grønlands politistasjon med arrestceller fram til 1978. I dag blir cellene brukt til utstillingslokaler.

Utstillingen «Grenseløs – Ingenting om oss uten oss» er i regi av Pride Art, som har overlatt utformingen av de gamle arrestcellene til skeive organisasjoner med forskjellige kampsaker og utfordringer.

– Skeiv frigjøringskamp og skeiv kunst hører sammen, det første forutsetter det andre. Vi puster og lever som skeive hele tiden, i vår egen kultur og med våre egne uttrykk, sier Pride Art-leder Frederick Nathanael og forklarer at utstillingen er et av pilotprosjektene for et planlagt skeivt kunst- og kulturhus.

– Vi trenger å kunne speile oss og få møte oss selv gjennom hele året, ikke bare når det er pridefeiring, eller i tidsbegrensede prosjekter på kulturinstitusjonene. Og det er viktig at de som har kompetanse på skeiv kunst og kultur, selv kommer til orde i samtalen om hva skeiv kunst er, og hvem som representerer den, sier prosjektlederen.

Hvordan skeiv kunst ser ut i regi av Skeiv Verden, FRI, Skeiv Ungdom, Lesber i Dagslys, Scandinavian Leather Men, Salam og andre skeive grupper og organisasjoner, ser du hvis du besøker Interkulturelt museum i Tøyenbekken 5, Oslo.

Dop og sex

HivNorge har gjort en av cellene om til en installasjon med foto og lysskulptur som kommenterer dop- og sexkulturen blant menn som har sex med menn, og risikoene det innebærer å ha ubeskyttet sex under rus. Modellene er rekruttert fra HivNorges frivillige.

Om installasjonen «What’s love got to do with it?», skriver kunstner Einar Hyndøy:

«Hva er drivkraften bak chemsex? Er det kun begjær og hedonisme, eller er det lengselen etter intimitet og et behov for å høre til? Skeive forholder seg til ulike typer intimitet. Sex er en viktig måte å «føle sammen», og chemsex lar oss være sammen på veldig avslappede måter. Skeive har gjennom tidene opplevd mye diskriminering, trakassering og stigmatisering. Seksualisert rus handler om å bryte ut av normer, være frigjort fra forventninger og begrensninger. Selv å velge hvordan vi vil leve våre liv.»

Info og åpningstider: oslomuseum.no


Powered by Labrador CMS