Urix

Vedtaket understreket også hvor dyptgående landets politikk har endret seg det siste tiåret, mener Rolando Jiménez, en av lederne for Movilh, en ledende organisasjon for homofiles rettigheter i Chile. Bilde fra en protest i 2019, der chilenere tok til gatene i protest over landets grunnlov.

Legaliserer likekjønnet ekteskap midt i et polariserende presidentkappløp

Chiles lov om likekjønnet ekteskap, som også tillater likekjønnede par å adoptere barn, ble vedtatt med overveldende flertall.

Publisert

.

Lovgivere i Chile stemte tirsdag 7. desember for å legalisere likekjønnet ekteskap. Avgjørelsen var en viktig seier for landets lhbt+aktivister, som de siste årene har kjempet for skeives rett til å gifte seg.

.

Mener politikerne henger etter

Vedtaket understreker hvor dyptgående landets politikk har endret seg det siste tiåret. «Den politiske klassen hadde vært ute av kontakt med befolkningen i en lang rekke saker, inkludert skeives rettigheter», sier Rolando Jiménez, en av lederne for Movilh, en ledende organisasjon for homofiles rettigheter i Chile, til The New York Times.

«Den politiske klassen har vært døv, blind og stum i en rekke saker som sivilsamfunnet og vanlige chilenere har gjort fremskritt på».

.

Presidentkandidat: «Ekteskapet er mellom mann og kvinne»

Loven om likekjønnet ekteskap ble først foreslått i 2017 av daværende president Michelle Bachelet.

Chiles nåværende president, Sebastián Piñera, har i mange år vært motstander av likekjønnet ekteskap. Forslaget om likekjønnet ekteskap ble nedprioritert da den konservative Piñera ble valgt til president, men halvveis i presidentperioden endret han standpunkt. I 2019 uttalte han at han nå støttet likekjønnet ekteskap og ga lovforslaget status som høyt prioritert.

«Jeg tror vi må reflektere over verdien til frihet, inkludert friheten til å elske og starte en familie med en man elsker», sa Piñera i en tale i juni 2019.

Legaliseringen av likekjønnet ekteskap kommer i den siste delen av Chiles polariserte presidentkappløp. Valgdagen er 19. desember og de ledende kandidatene er Gabriel Boric, en venstreorientert tidligere studentaktivist og det tidligere høyreekstreme kongressmedlemmet José Antonio Kast. Kandidatene er uenige i en lang rekke saker, blant annet spørsmålet om likekjønnet ekteskap.

«Vi respekterer demokratiet, men det betyr ikke at vi kommer til å endre mening», sa Kast under et møte med evangeliske ledere tirsdag 7. desember. «For oss er ekteskapet mellom mann og kvinne».

.

Syvende land til å legalisere

Chile blir det syvende latinamerikanske landet til å legalisere likekjønnet ekteskap. Landet følger i fotsporene til Costa Rica, Ecuador, Colombia, Brasil, Uruguay, Argentina og 14 av de 32 delstatene i Mexico.

Skeive aktivister i Chile har de siste årene hentet inspirasjon fra Argentina, som ble det første landet i regionen til å legalisere likekjønnet ekteskap i juli 2010.

På dette tidspunktet var nabolandet Chile for konservativt til å følge etter. Den chilenske loven som kriminaliserte sodomi ble opphevet i 1999. Skilsmisse ble først lovlig i landet i 2004.

.

Powered by Labrador CMS