«Queering the Script».

Oslo/Fusion: tirsdag 24. september

Norges eneste filmfestival av og for lhbtqi-miljøet er godt i gang. I dag kan du se både dokumentar-, kort- og spillefilmer.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor ikke starte tirsdagen med kortfilmprogrammet Unsung Heroes? Fire sterke historier som setter søkelyset på skeive helter og forbilder.

«Queering the Script»

Skeive identiteter
Dokumentaren «Queering the Script» viser hvordan utviklingen av den skeive representasjonen på tv har utviklet seg gjennom årene?

Skeive identiteter og uttrykk har fått mer plass på TV med årene. Men det er fortsatt en vei igjen å gå.

I 2016 var det et rekordhøyt antall av lesbiske og skeive kvinnekarakterer som døde på TV. Hjertesorgen blant fansen ble til en kamp for bedre og mer variert representasjon på skjermen. Her står TV-stjerner side om side med utallige fangirls, i en fartsfylt historisk gjennomgang av skeive kvinners representasjon på TV.

«Queering the Script» gjør mer enn å kartlegge utviklingen som har funnet sted; den demonstrerer hvor kraftfull aktivisme kan være, og hvor viktig det er for et variert publikum å se seg selv og sine liv og kamper representert på skjermen.

«The Ground Beneath My Feet»

Godt bevart hemmelighet
Spillefilmen «The Ground Beneath My Feet» forteller historien om Lola, hvis sterke og ugjennomtrengelige fasade risikerer å slå sprekker når fortiden innhenter henne.

Lola lever et jetset-liv som en aggressiv næringslivskonsulent. Jobben er den definitivt viktigste ingrediensen i hverdagen, som er strukturert rundt seine kvelder på kontoret, dyre jobbmiddager og korte netter på sterile hotellrom.

Sitt personlige liv håndterer Lola med samme nådeløse effektivitet som på jobb. Forholdet til sjefen Elise er naturligvis en godt bevart hemmelighet. Når Lolas storesøster Conny forsøker å begå selvmord, truer de absolutte skilleveggene i Lolas liv med å implodere. Hun forsøker å hjelpe Conny uten å sette på spill alt hun har jobbet beinhardt for å oppnå, men innser snart at hennes eget grep om virkeligheten blir gradvis svakere.

«Knives and Skin»

Vonde sår
Spillefilmen «Knives and Skin» er en vidunderlig og mystisk teen noir-film som i kjølvannet av en ung jentes forsvinning følger effekten hendelsen har på hennes skolevenner og foreldre.

Det blir en dramatisk start på skoleåret når Carolyn Harper plutselig forsvinner sporløst. I kjølvannet av den mystiske forsvinningen begynner angst og mistro å åpne opp vonde sår blant småbyens innbyggere.

Med foto dryppende av neon, lunefulle synth-toner og a cappella-versjoner av 80-talls-hits, inviterer regissør Reeder (Signature Move, Oslo/Fusion 2017) oss inn i et surrealistisk drømmescenario med konnotasjoner til Twin Peaks og Heathers. Hun kombinerer en verden hvor unge kvinner har magiske evner og klovner vekker folk fra de døde, med en småbymentalitet på grensen til psykose. Filmen utforsker hvordan et delt traume kan utspille seg, og hva det egentlig vil si å «bli voksen».

«Genesis»

Ukjent terreng
«Genesis» er en vakker coming-of-age-historie om den farlige, men uimotståelige søken etter de første seksuelle og romantiske opplevelsene.

16 år gamle Guillaume lengter etter å komme nærmere innpå sin klassekamerat og beste venn Nicolas. Storesøsteren Charlotte er i et relativt seriøst forhold, men får opp øynene for en eldre mann. Begge søsknene er i ferd med å tre inn i ukjent territorium, og deres mangel på livserfaring gjør dem uforberedt på konsekvensene.

«Can You Ever Forgive Me?»

Tragisk og morsom
Gå ikke glipp av dramakomedien «Can You Ever Forgive Me?» med Melissa McCarthy og Richard E. Grant i hovedrollene.

Filmen er basert på den sanne historien om Lee Israel, en lesbisk New York-forfatter. Etter et avslag fra forlaget, oppdager Lee sitt skjulte talent for plagiat. I ledtog med svirebroren Jack begynner hun å forfalske brev fra kjente forfattere og selge dem til samlere.

Historien er spennende som en thriller, dypt tragisk, hylende morsom, og med helt nydelige rolleprestasjoner. Den gjenskaper også et loslitt Greenwich Village fra 1990-tallet så du nærmest kan lukte byen gjennom lerretet. Ikke uten grunn ble både Melissa McCarthy og Richard E. Grant nominert til Oscar for sine prestasjoner.

Oslo/Fusion International Film Festival arrangers på Cinemateket i Filmens hus, Dronningens gate 16, Oslo.

Info og fullstendig program: oslofusion.no

Powered by Labrador CMS