FRI-leder Ingvild Endestad og Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Oslo Byes Vel.

Fra usynlig til synlig

«Det er ingen tvil om at vi står på skuldrene til veldig mange modige helter, og det er vi takknemlig for,» sa FRI-leder Ingvild Endestad på markeringen av 70 år med skeiv kamp og organisering.

Publisert Sist oppdatert

I dag fyller den norske skeive kampen 70 år. 20. mai 1950 ble Foreningen FRIs forløper, Det norske forbund av 1948, stiftet på Bislet Hospits i Dalsbergstien 21.

I den anledning ble det avdekket et blått skilt i regi av Oslo Byes Vel.
Hensikten med blå skilt er bokstavelig talt å synliggjøre historien der den skjedde. Skiltprogrammet er nasjonalt. Oslo Byes Vel lager kulturhistoriske skilt for hele landet og skilt er nå montert fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Kriteriene for skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet – eller at objektets alder er bemerkelsesverdig.

Dette var et midlertidig skilt som ble hengt opp i anledning 70-års dagen. I juni henges det permanente skiltet i blå emalje opp på fasaden til Dalsbergstien 21.

Mor i nøden

At Dalsbergstien 21 er betydningsfull er hevet over enhver tvil.

Norsk seksjon av det danske Forbundet af 1948 ble stiftet 20. mai 1950 på Bislett hospits i Dalsbergstien 21 i Oslo, i en bygård eiet av Erling Næss (1895-1992), alias "Mor i nøden".

Les mer om Erling Næss hos Skeivt Arkiv: Det hele begynte hos Mor i nøden

Se video fra markeringen

Dette er en dag for å minnes pionerene.

Ordfører Marianne Borgen

«Gratulerer med dagen alle sammen. Tusen takk til alle dere helter som vi står på skuldrene til,» sa FRI-leder Ingvild Endestad på dagens markering.

«Dette er en dag for å minnes pionerene. En dag for å minnes de som sto på barrikadene. Det er også en dag for å anerkjenne hvor betydningsfull organisasjonene er i å bidra til å endre samfunnet,» sa ordfører i Oslo, Marianne Borgen, i anledning homobevegelsens 70 års-dag, som ble markert i Dalsbergstien 21, hvor DNF-48 ble stiftet 20. mai 1948.

Dalsbergstiens hus

I dag huser Dalsbergstien 21 Dalsbergstiens hus, et midlertidig botilbud til brukere i aktiv rus, hvor brukere får hjelp og det gis veiledning til de som ønsker endring i livssituasjonen.

Leni Gomes, institusjonssjef på Dalsbergstiens hus og Oslos ordfører Marianne Borgen.

Husets brukere hadde bakt muffins til dagens markering og de syntes det var stas at husets historie nå blir synliggjort.

– Vi har gledet oss til å feire denne dagen, sier Leni Gomes, institusjonssjef på Dalsbergstiens hus til Blikk.

– Vi er veldig opptatt av mangfold og ikke minst utenforskapet. Vi er jo veldig stolte av huset vårt, men ekstra stolt er vi over husets historie, sier Gomes og legger til at markeringen også gjelder brukerne av Dalsbergstiens hus.

– Det er klart vi har skeive beboere også. Vi har regnbueflagget hengende inne i huset, så når folk kommer til inntakssamtaler hos oss, ser de regnbueflagget med en gang. Det setter tonen kan du si, sier Leni Gomes til Blikk.

Powered by Labrador CMS