Kunst

Skeiv islamsk kunst på Nasjonalmuseet

Møt den Oslo-baserte skeive tekstilkunstneren Damien Ajavon på Nasjonalmuseet.

Damien Ajavon.
Publisert Sist oppdatert

Skeiv islamsk kunst er et flerårig utstillings- og forskningsprosjekt i Nasjonalmuseet som ser på forholdet mellom Islam og det skeive, med utgangspunkt i samtidig og historisk kunst. Prosjektet vil involvere kunstnere, poeter, aktivister, arkitekter, filmskapere og forskere, og skal resultere i en utstilling i Nasjonalmuseet i 2025.

9. november inviterer Nasjonalmuseet til en kunstnersamtale med Damien Ajavon.

Damien Ajavon ble født i Frankrike, er bosatt i Oslo og har røtter i Senegal og Togo. I arbeidet sitt utforsker hen ulike måter å bearbeide tekstilfibre for hånd; knyte, flette, sammenfiltre og veve.

Denne praksisen kombinerer hen med afrikanske og vestlige påvirkningskilder for å skape tekstiler som forteller historier om kulturarven sin.

Samspillet mellom visuelle og taktile opplevelser har alltid spilt en viktig rolle i Ajavons prosesser. For hen taler tekstilene et tydeligere språk enn ordene, som hen bruker for å avdekke og knytte bånd til sitt eget opphav.

Gjennom en internasjonal karriere har Ajavon høstet betydelig erfaring og finpusset teknikker og ekspertise. Hen har lært å veve med hamp, å farge kasjmir og å arbeide med fjær i Italia, å filte hatter og lage tilbehør i Quebec, mønster og strikk i New York, digitalstrikk i Norge og tradisjonell manjak-veving i Senegal.

For Ajavon er det viktig at denne praksisen kombineres med generasjoner av afrikansk håndverk og kunnskapen hen har tilegnet seg gjennom migrasjonen i og fra Afrika. Skeiv islamsk kunst kurateres av Noor Bhangu, i samarbeid med billedkunstner Hanan Benammar. Samtalen ledes Noor Bhangu.

Kunstnersamtale med Damien Ajavon, onsdag 9. november kl. 18.30, Auditoriet, Nasjonalmuseet, Oslo.

Powered by Labrador CMS