Dans

Skeiv dans nominert til Kritikerprisen

Daniel Mariblanca og 71 Bodies er nominert for «In First Person», og Harald Beharie for «Batty Bwoy».

Harald Beharies «Batty Bwoy» hadde premiere på Dansens hus 20. januar 2022.
Publisert

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut én kritikerpris for teater, én for musikk og én for dans.

Hver av prisene hedrer en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand. I år deles det ut priser for to sesonger: 2020/2021 og 2021/2022 fordi fjorårets utdeling måtte utsettes på grunn av pandemi og streik.

I dansekategorien er Daniel Mariblanca og hans kompani 71 Bodies nominert for forestillingen «In First Person», som er en co-produksjon med dansekompaniet Carte Blanche.

Nominerte er også tidligere Carte Blanche danser Harald Beharie for «Batty Bwoy» og Elle Sofe Sara for «Vásádus eana – The answer is land»

«Vi gleder oss på vegne av Daniel og de andre nominerte, som alle er viktige kunstneriske stemmer i det norske dansefeltet» , sier Carte Blanches teatersjef Annabelle Bonnéry i en pressemelding.

Ensemblet i 71 Bodies og koreograf Daniel Mariblancas «In First Person The Dance» hadde premiere på Studio Bergen 24. oktober 2020, og kritikerne var begeistret.

«Daniel Mariblanca og ensemblet 71 Bodies har med «In First Person The Dance» skapt en forestilling ulikt noe annet, en mangfoldig manifestering av kropp, kjønn og legning. I enkleste forstand er den ikke bare vakker, utfordrende og fascinerende. I bredere forstand knytter oppsetningen seg tematisk til hva det vil si å være en transperson, både i «førsteperson» og sett i forhold til omverdenen», skrev Mode Steinkjer i Dagsavisen.

Harald Beharies «Batty Bwoy» hadde premiere på Dansens hus 20. januar 2022.

«Harald Beharies «Batty Bwoy» etser seg fast i minnet.(…) «Batty Bwoy» er en nedsettende betegnelse på homofile i den jamaikanske dialekten patois og kan oversettes til «rumpegutt». Men det er også tittelen på dansekunstner og koreograf Harald Beharies første soloforestilling. Med lange sølvfargede rastafletter, ikledd joggesko, knebeskyttere og Adams drakt, problematiserer han karikerte framstillinger av skeive. Sesongåpningen på Dansens Hus griper dermed det skeive kulturåret 2022 ved hornene», skrev Grace Tabea Tenga i Klassekampen.

Prisene deles ut på Litteraturhuset i Oslo 5. oktober.

Powered by Labrador CMS