Daphne du Mauriers:

I Hitchcocks originale svart hvit film «Rebecca» er det virkelig skremmende når husbestyrerinnen fru Danvers (Judith Anderson) viser husets nye frue (Joan Fontaine) rundt i Rebeccas soveværelse og kjæler med hennes klær. Mrs Danvers, også kjent som «the face that launched a thousand drag acts».

Lesbiske monster

I «Rebecca» skapte Daphne du Maurier et av litteraturens frykteligste lesbiske monstre. I sitt eget liv ble forelskelsen i skuespilleren Gertrude Lawrence det store vendepunktet.

Publisert Sist oppdatert

I romanen «Rebecca», Daphne du Mauriers kolossale verdensgjennombrudd fra 1938, møter vi en navnløs jeg-person, en stille ung britisk selskapsdame, som gifter seg med en rik godseier og enkemann. På hans gods Manderlay oppdager hun at alt går etter pipa til husets forrige frue, Rebecca. Særlig husbestyrerinnen fru Danvers holder den døde kvinnens minne i live.

For den oppmerksomme leser er det tydelig at fru Danvers har elsket Rebecca med hver eneste blodsdråpe i den tørre kroppen sin, og at hun ikke har tenkt å la noen ta plassen hennes. Ordet lesbisk forekommer selvsagt ikke. I Hitchcocks filmatisering av boka som fikk Oscar som beste film i 1940, er det virkelig skremmende når fru Danvers (Judith Anderson) viser husets nye frue rundt i Rebeccas soveværelse og kjæler med Rebeccas undertøy. Jo, vi skjønner tegninga, og i første omgang er det vanskelig å forstå at denne frykteligste av alle filmens og litteraturens lesbiske skrekkskikkelser er et produkt av en lesbisk forfatter.

Usynlig ondskap

Men fru Danvers er ikke den egentlige skurken. Skurken er Rebecca, den avdøde tittelpersonen som vi aldri får møte, verken i boka eller i filmen. Hun var dyreplager, løgner, manipulator, og var utro med en stor apetitt på menn. Rebecca har ikke vært lesbisk, hun har bare latt fru Danvers beundre seg. For å trekke en parallell til et samtidig stykke britisk litteratur, så er Rebecca som Sauron (som også er usynlig) i «Ringenes Herre», mens stakkars fru Danvers er Gollum.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS