Festival

Politisk korrekt på Hamar

Teater Innlandet inviterer til Politisk korrekt teaterfestival i begynnelsen av september, og på scenen står blant andre kultlegenden David Hoyle.

David Hoyle.
Publisert

Teater Innlandet lover en firedagers byfest full av vill, vakker og viljesterk scenekunst. Det blir en langhelg med teater, dans, performance og fest for ungdom, barn og voksne.

På programmet står en rekke skeive produksjoner og utøvere, som Terje Strømdahl i «Mistero Buffo», «Evangeliet etter Jesus, Himmelens Dronning», et revolusjonerende, skeivt ritual, og en sterk, poetisk og tankevekkende teateropplevelse som utfordrer faste forestillinger om kjønn, identitet og tro. «Evangeliet etter Jesus, Himmelens Dronning» er Teater Innlandets markering av Skeivt kulturår, og stykket har norgespremiere på festivalen, hvor denne banebrytende teaterprekenen skilter med Norges egen transpionér Esben Esther Pirelli Benestad som Jesus, i Terje Strømdahls regi, og med nykomponert musikk av Ingrid Frivold.

På plakaten står også det kritikerroste lesbiske stykket «Varm melk med honning», som har gått mange seiersrunder på SALT i Oslo.

Motgift mot dystopien

Legenden David Hoyle er tilbake på Politisk korrekt teaterfestival med den nye showet «Ten Commandments», som kombinerer Davids særegne scenenærvær med drepende sosial satire.

David Hoyle tok Hamar med storm under fjorårets festival, og i år lover han å avskaffe all ulikhet og urettferdighet og rette alle feil som omgir oss. Intet mindre.

Hoyle tilbyr en munter motgift til den rotteinfiserte dystopien vi for tida befinner oss i, og gjenreiser Edens hage i sin naturlige form: Uten atomvåpen, søppelberg og evigvarende skogbranner.

David Hoyle «Ten Commandments».

The Divine David

Hoyle slo gjennom på 90-tallet som The Divine David, en slags anti-drag queen som angrep både det borgerlige Storbritannia og homomiljøet, som han stemplet som «den største selvmordskulten gjennom tidene», med sjokkerende opptredener som ikke sjelden inneholdt verbal så vel som fysisk selvskading. Etter en lengre refleksjonsperiode og mentalt sammenbrudd, gjenoppsto David Hoyle under eget navn, denne gang mindre fysisk farlig, men med desto mer bitende satire, drepende komisk timing, spektakulær fremtoning og uimotståelig karisma.

I 2018 gjorde David Hoyle suksess med den delvis biografiske forestillingen «Diamond», hvor han tar et tilbakeblikk på 60 år med skeiv rettighetskamp og motstandskamp. Diamanter kan blende deg, men diamanter kan også kutte glass – og David Hoyle går ikke av banen for å etterlate seg dype kutt i sinnet og stoltheten til det skeive miljøet.

The biggest suicide cult in history

Det er mange seiere å se tilbake på i den skeive rettighetskampen. Men som Hoyle også påpeker: homoseksualitet er fortsatt forbudt i 74 land. I land hvor rettighetskampen har kommet langt ser vi en stadig større «normalisering» av det skeive miljøet – og kommersielle krefter benytter enhver anledning til å tuske til seg «rosa kapital» - uten at miljøet protesterer i særlig høy grad.

Protestere var det dog mange som gjorde da Hoyle langet ut mot homsene som ravet rundt i bydelen Vauxhall i London. Vi må spole tilbake til 30. desember 2007 og David Hoyles show «The biggest suicide cult in history» på Royal Vauxhall Tavern. Showet ble promotert med en flyer hvor Hoyle erklærte:

«All over Vauxhall they are fucking without condoms. All over Vauxhall they are dancing till Tuesday morning. All over Vauxhall they are taking G, K, C, V and E [that's GHB, ketamine, cocaine, Viagra and ecstasy]. All over Vauxhall they are dying.»

Men det var ikke sagt med en moralsk snurpemunn. For David Hoyle henger dopbruk, utagerende festing og sex sammen med skammen mange skeive lever med. En skam som blir puttet i oss fra tidlig alder. År etter år med mobbing, vold og et samfunn som ser ned på deg, er spiren til den kulturen Hoyle kaller «The biggest suicide cult in history.»

David Hoyle.

Nazisøppel

Selv om skeiv kultur og skeive uttrykk nå omfavnes av storsamfunnet, og kapitalen, så forsvinner ikke følelsen av utenforskap. Storsamfunnets omfavnelse kommer med klausuler. De mest marginaliserte i det skeive miljøet slipper fortsatt ikke inn i varmen og når det heteronormative samfunnet heiser regnbueflagget og hyller mangfoldet, så finnes det en holdbarhetsdato i bitteliten skrift, «må kun brukes i juni.»

Hoyle mener vi lar oss lure og at mangfoldsstrategien ikke er ærlig.

«Vi har blitt en målgruppe. Det handler om kapitalisme og rosa penger,» sa Hoyle i et intervju med nettstedet SameSame i 2007.

«Det er nesten som om vi hele tiden bare har ønsket å være fornøyde, underdanige og trofaste mot kapitalismens maskin, tynget ned av huslån og lange arbeidsdager. Vi er ikke kopier av heteroseksuelle.»

Hvor passer så David Hoyle inn i dagens skeive univers?

«Jeg er ikke homo. Jeg er queer. Homo er noe konstruert. Like konstruert som ”mann eller kvinne”. Å si at man må velge det ene eller det andre er snerpete. Ok, så har du kjønnsorganer på utsiden. So what? Såkalt maskulinitet holdes opp som noe å beundre. Maskulinitet blir guddommeliggjort i homomiljøet. Der lever Hitlers drøm i beste velgående. Det handler om ungdom, hvit ungdom, blå øyne, blondt hår. Nazisøppel,» sa Hoyle til SameSame i 2007.

David Hoyle.

Verden brenner!

«I’m not bitter. I’m angry!» skal David Hoyle ha sagt en gang. Og det stemmer nok. I «Diamond» setter han rettighetskampen opp mot sine egne erfaringer og sin egen oppvekst. Fra oppveksten i Blackpool til et 80-tall preget av amfetamin. Til suksess med karakteren The Divine David til drapet på samme karakter. Han raser mot samfunnets dobbelmoral og politikere som Margaret Thatcher, som sloss hardt mot skeive rettigheter samtidig som hun pleiet nær omgang med overgriperen Jimmy Saville. Og har det blitt så mye bedre? Tja … Ifølge Hoyle er dagens gloale alt-right-bevegelse et bevis på at det kun blir verre – så hvorfor ikke leve etter The Divine Davids motto: «The world is burning. Let’s masturbate!»

David Hoyle «Ten Commandments» spilles i Hamar kulturhus, Teater Innlandet prøvesal, lørdag 3. og søndag 4. september.

Teater Innlandet, Politisk korrekt teaterfestival, 1. – 4. september, Hamar. Info: teaterinnlandet.no

Powered by Labrador CMS