Urix

Russland definerer skeive som terrorister

Russland har lagt lhbt-bevegelsen til på en liste over terroristorganisasjoner. – Dette gjør at skeive tilintetgjøres, sier Mina Skouen i Den Norske Helsingforskomité til Blikk.

– Russland kriminaliserer identiteten og uttrykket til skeive, sier Mina Skouen i Den Norske Helsingforskomité
Publisert Sist oppdatert

Reuters melder fredag at Russland har lagt det de kaller «lhbt-bevegelsen» inn på landets offisielle liste over terrorist- og ekstremistorganisasjoner. Dette i følge statlige russiske medier.

Beslutningen er i tråd med en avgjørelse fra Russlands høyesterett i fjor, som sa at lhbt-aktivister burde bli betegnet som ekstremister.

Det var i november i fjor at Høyesterett i Russland besluttet at «den internasjonale LHBT-bevegelsen» er en ekstremistisk organisasjon. Det betyr at all organisert virksomhet for skeive har blitt forbudt.

Myndighetens liste over såkalte terrorister opprettholdes av et byrå kalt Rosfinmonitoring, som har fullmakter til å fryse bankkontoene til de over 14 000 personene og organisasjonene som er betegnet som ekstremister og terrorister. 

Navnene på listen varierer fra Al Qaeda til den amerikanske teknologigiganten Meta, og tilhengere av den avdøde russiske opposisjonslederen Alexei Navalny.

– Det vi har sett i Russland, særlig de to siste årene, er at alt har pekt i denne retningen. Det handler om å finne måter å gjøre skeive til fiender av staten, og gjøre dem til syndebukker for vesten. Samt å legitimere regimet i Kreml, sier Mina Skouen i Den Norske Helsingforskomité i en kommentar til Blikk.

Og det har allerede fått konsekvenser. I mars utførte det russiske politiet razzia mot en bar og arresterte to av de ansatte. Paret er siktet for å ha roller i en «ekstremistorganisasjon». Begge blir nå varetektsfengslet til 18. mai og risikerer opp til ti års fengsel hvis de blir dømt, skriver The Guardian.

– Måten Russland gjør dette på, ved nettopp å ikke kriminalisere seksuelle relasjoner mellom to personer, er å kriminalisere identiteten og uttrykket til skeive. Dette gjør at skeive tilintetgjøres, som er veldig skremmende.

Skouen er opptatt av at Russland ikke er alene om en slik strategi.

– Det er en retorikk vi finner i Russland, men også i kommentarfelt her hjemme, i USA og på det afrikanske kontinentet. Dette er en del av en større ideologisk tankegang.

– Er du bekymret for utviklingen?

– Ja, absolutt. Jeg er bekymret for den generelle utviklingen, men i hovedsak bekymret for de menneskene som blir utsatt for denne retorikken. Både de som risikerer fengselsstraffer, og de som ikke får mulighet til å leve livene sine, sier Mina Skouen til Blikk.

Powered by Labrador CMS