Sarah Francesca Brænne spiller rollen som jenta Wendla Bergmann i «Vår- løysing.»

Seksuell oppvåkning

Gryende seksuelle følelser i en tid da slikt var tabu.

Publisert Sist oppdatert

Vårløysing

Det norske teater, premiere 17. januar, spilles til 14. februar, kl. 19.30. Kristian IV’s gate 8, Oslo.

Mer info: detnorsketeatret.no

Frank Wedenkind (1864 – 1918) er en av de store tyske dramatikerne. Han provoserte i sin tid med sine seksuelle skildringer, men var opptatt av å vise hvor undertrykkende samfunnets syn på seksualitet var. Nå settes «Vårløysing» opp på Det norske teatret, oversatt av Jon Fosse.

Stykket skrev Wedenkind i 1891, men det ble ikke satt opp før i 1906. Det handler om en gruppe tenåringer som på hver sin måte forsøker å finne ut av sine gryende seksuelle følelser i en tid da slikt var tabu. Stykket tar opp sex, kjønn, voldtekt, abort, selvmord, onani og homofili, sett gjennom øynene til de unge som hindres i å utforske dette av voksne autoriteter.

Les også

14-åringen Melchior blir utvist fra skolen fordi han skriver et essay om hvordan mennesker forplanter seg. Bestevennen Moritz plages av puberteten, og sliter med å kanalisere de ukjente følelsene og endringene som plutselig oppstår i kroppen hans. Kameratene Hans og Ernsts oppdager at de har følelser for hverandre, i en tid hvor homofili var forbudt. Wendla prøver å få mora til å fortelle hvor barn virkelig kommer fra, men får aldri andre historier enn at de kommer med storken om natta. Hun blir senere gravid.

Om stykket skriver Det norske teater: «Korleis kan ein leve i ei verd der alt ein har lyst til er ikkje er lov? Prisen for gjere opprør er høg, men kva alternativ har dei? Skal dei svelge dobbeltmoralen til foreldra og bli like stive og løgnaktige som dei, eller skal dei bukke under og døy? Vårløysing handlar om retten til fridom, i ei tid der det blir stadig viktigare å vere kritisk til dei sanningane vi blir serverte».

Frihet er et sentralt tema i «Vårløysing». Frihet til å være seg selv, frihet til kunnskap og til utforskning. Hvor store og urimelige pålegg kan samfunnet gi mennesker, og hvordan påvirker det oss som mennesker?

«Vårløysing» er regissert av Miriam Prestøy Lie, og har et stort ensemble av skuespillere. Blant dem er skuespilleren/musikeren Mimmi Tamba, som tidligere har opptrådd under Drammen Pride 2019, og skuespilleren Petter Winther, som nylig har stått på scenen som Chelsea Manning i stykket «Manning er fri» på Vega scene.

Powered by Labrador CMS