Teater

«Hør her’a!» til teaterscenen

Gulraiz Sharifs debutbok «Hør her’a!» fikk strålende mottakelse da den kom høsten 2020. I fjor høst ble det like mye ros til filmversjonen, regissert av Kaveh Therani, og nå skal fortellingen også bli teater når «Hør her’a!» settes opp på Det norske teatret i februar.

På rollelista står Gaute Adela Aastorp Cudjoe, Nasrin Khusrawi, Peiman Azizpour og Manish Sharma. Premieren er 9. februar.
Publisert Sist oppdatert

«Hør her’a!» er fortellingen om tenåringen Mahmoud, og hans familie på østkanten i Oslo den sommeren både onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan og lillebror avslører at hun er jente. 

Transjenta Alia er ikke hovedpersonen i verken boka eller filmen, men i begge versjoner er det hennes historie og hvordan familien møter henne, som har fått mest oppmerksomhet fra kritikere og Blikks filmpanel. I tillegg har både bok og film fått mye ros for hvordan humor er brukt som virkemiddel for å vise kulturkonflikter. 

Panelet uttalte blant annet: «Det er historien om hele familiens identitetskrise. At hun er så tydelig, gjør at familien må se seg selv i speilet. Det ble hevdet så mange ganger i filmen at hun er forvirret, men hun var ikke det. Hun visste hvem hun er. Det er familien som var forvirret.»

Det ble også påpekt av Blikk-panelet at filmen kan åpne for mange samtaler, og at den «gir et veldig godt bilde på at det ikke bare er den skeive som må komme ut. Familien må også komme ut. De er bekymret for hvordan familien i Pakistan vil ta det.»

Regissør Kaveh Therani sa til Blikk etter premieren, at romanen var grunnfjellet deres i arbeidet. «Sharif har ikke vært i tvil om at hjertet i filmen må ligge hos Alia, og ikke i familiens tro, eller andre forhold boka tematiserer.»

Dessverre er det også denne delen av historien enkelte har laget kampanjer mot på sosiale medier. Til Blikk fortalte regissør Kaveh Therani i oktober at de «har forsøkt å løfte bråket ut av sosiale medier og til en arena hvor vi kan snakke sammen, ha dialog». I løpet av høsten har det vært flere dialogmøter. 

Læreren Gulraiz Sharifs bok mottok Debutantprisen for barne- og ungdomslitteratur. Boka ble også nominert til en rekke pris, blant dem: Brageprisen, Uprisen, Bokbloggerprisen og Bokhandlerprisen. Boka er dessuten solgt til en rekke land, forutan altså ha blitt film – og nå også teaterstykke. 

Dramatisering og regi er ved Toril Solvang. I rollene finner vi Nasrin Khusrawi, Pål Christian Eggen, Manish Sharma, Peiman Azizpour, Gaute Adela Aastorp Cudjoe.

«Vi skal lage teater, ikke film. Og vi skal heller ikke gjengi en bok. Vi vil bort fra det realistiske og over i det teatrale. Her skal vi skape illusjoner, ikke illustrere fortellingen. Det blir en viktig oppgave for skuespillerne, men også for scenografien, lysdesignet og musikken, sier regissør Toril Solvang i et intervju på nettsiden til Det norske teatret.

Artisten Sandra Kolstad har komponert lydsporet for forestillingen og ser på musikken som biter i et tetris-spill. Det er både hardt, elevert, ømt og friskt.

Hør her’a!, premiere 9. februar, Det norske teatret, Oslo. 

Powered by Labrador CMS