Diskriminering

Kristen fotograf nektet å ta bilder av skeive

Et skeivt, flerkulturelt par fikk nylig avslag hos en ung Oslo-fotograf. Begrunnelsen er at hun ikke ønsker å «promotere homofilt samliv».

En profilert fotograf i Oslo nektet forrige måned å ta bilder av et skeivt par.
Publisert

En profilert fotograf i Oslo nektet forrige m¨ned å ta bilder av et skeivt par. Begrunnelsen er at hun er kristen og «har et verdisett og en trosretning hvor jeg ikke kan stå innenfor det å oppfordre til homofilt samliv», ifølge Utrop.

Fotografen skriver til det kvinnelige paret, der den ene kvinnen har familiebakgrunn fra Iran, at selv om det gjør «veldig vondt for meg å si nei til dere, så kommer religionen min på første plass dessverre.»

Fotografen har en rolle i Indremisjonsforbundet (IMF), en evangelisk-luthersk sammenslutning med omtrent 850 underliggende forsamlinger og foreninger.

Mulig lovbrudd

«Dette fremstår som direkte forskjellsbehandling på grunn av seksuell orientering, som mest sannsynlig vil være i strid med diskrimineringsforbudet i likestillings- og diskrimineringsloven. Og det er muligens også et brudd på straffeloven paragraf 186, om å nekte noen varer eller tjenester på grunn av blant annet deres seksuelle orientering», sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon til Utrop.

IMF på sin side forsvarer fotonekten. Ifølge IMF er det opp til hver enkelt IMF-sympatisør om de fronter skeive i egen bedrift eller ikke, og ser ikke at det kan være noe problematisk ved å nekte tjenester til skeive.

«Det er helt opp til hver enkelt å avgjøre dette. Det ville vært underlig i et liberalt demokratisk samfunn at noen andre skal bestemme hvilke oppdrag man skal ta på seg. Ellers ville det ikke vært et liberalt og demokratisk samfunn», sier medieleder i IMF, Petter Olsen til Utrop.

Det skeive paret er opprørte over at slik forskjellsbehandling skjer i 2023, men de ble likevel ikke helt overrasket. Som skeive er de ofte på vakt. Og de er vant til å tenke over at de kan møte på personer som ikke godtar deres seksuelle orientering. Men de trodde ikke at de skulle bli diskriminert i søken etter noen personlige fotografier.

«Vi ble svært lei oss da vi fikk dette svaret på melding fra fotografen. Samboeren min tok det veldig tungt. Skal vi føle oss annerledes på dette området også? Nå må jeg også tenke på hvordan jeg skal gå frem når jeg skal finne noen til å ta bilder av oss. Man tenker jo ikke at man bør det her i Norge», sier den ene kvinnen.

Powered by Labrador CMS