Film og serier

Kaitlyn Dever i rollen som Betsy Mallum i «Dopesick».

Lesbisk og hekta på OxyContin

Publisert Sist oppdatert

.

I Disney+-serien «Dopesick» møter seerne en rekke skjebner. Felles for alle er at de blir hektet på de smertestillende pillene OxyContin. Vi møter også den lesbiske gruvearbeideren Betsy Mallum, som i en ulykke ødelegger ryggen og får OxyContin av legen – et legemiddel som beskrives som vidundermedisin.

OxyContin inneholder Oksykodon, et opioid nært i slekt med morfin og heroin. Det er et legemiddel som har vist seg å være sterkt avhengighetsskapende – et faktum som står i sterk kontrast til hva produsenten Purdue Pharma påstår.

Serien «Dopesick» er skapt av Danny Strong, best kjent som skaperen av RnB-serien «Empire» og som manusforfatter på de to siste «Hunger Games»-filmene. «Dopesick» har røtter i virkelige hendelser i USA og speiler en epidemi som førte mange mennesker ut i tung rusbruk, blant dem seriens gruvearbeider, lesbiske Betsy Mallum, spilt av Kaitlyn Dever.

Betsy får OxyContin av sin faste lege og merker knapt ryggskaden hun påførte seg i gruven hvor hun arbeider. Med tiden mister pillene effekten og hun må stadig ta større doser. Det fører til brudd i forholdet hun har til en kollega i gruven. Det fører også til brudd med familien, som er dypt religiøse og homofobe.

.

Løgn for profitt

Miniserien er inspirert av boka «Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America» av journalist og forfatter Beth Macy og handlingen strekker seg fra 90-tallet og fram til i dag. Da OxyContin kom på markedet i USA på 90-tallet, ble legemiddelet markedsført som et vidundermiddel hvor faren for avhengighet lå på under 1 prosent. Det var en gedigen løgn markedsført av Purdue Pharma.

Med et havarert forhold og en fastlege som også blir hektet på legemiddelet OxyContin, faller livet fra hverandre for Betsy, som må oppsøke det illegale markedet for å få dosen sin.

Familien forsøker som best de kan å hjelpe datteren, samtidig som de desperat oppsøker et hjelpeapparat som ikke er forberedt på epidemien som farer over USA. OxyContin går fra å være et vidundermiddel til å bli et ettertraktet preparatet på gata blant narkolangere, og serieskaperne følger ferden helt fram til rettssalen hvor selskapet Purdue Pharma omsider blir saksøkt for villedende markedsføring.

«Dopesick» strømmes på Disney+

.

Powered by Labrador CMS