Konsert

Melahuset med helaften for kvinnen og mangfoldet

RÜ og GAIA er blant artistene når det lørdag inviteres til ny en kveld med konseptet «All Hail The Queen». – Det er en ære å få være med, sier RÜ til Blikk.

DJ GAIA (t.v.) og RÜ spiller når Mela inviterer til «All hail the Queen».
Publisert Sist oppdatert

Når vi er på vei inn i Pride-måneden, er det fornøyelig å se at også det skeive er fremtredende i programmet til Melas månedlige konsept «All Hail The Queen». 

Kvinneandel og mangfold er fortsatt et tema på alle typer arrangementer og festivaler, så her kan det være at flere arrangører bør kjenne sin besøkelsestid når Melahuset i Oslo lørdag 25. mai presenterer et knippe spennende kvinnelige artister.

Fantastisk initiativ

Selv om RÜ fortsatt er et ferskt navn, er hun ingen nybegynner i musikken. I fjor åpnet hun Pride Park med en uforglemmelig konsert, noe som også har ført til et av bildene som for tiden er kandidat til årets øyeblikk av Norske Kulturarrangører. 

Etter dette har hun sluppet debutalbumet sitt, «La Petite Princesse», og spilt på bransjefestivalen Trondheim Calling, for å nevne noe. 

For Ruth Victoria Rømyhr, som hun egentlig heter, har fokuset alltid vært i tråd med konseptet Melahuset presenterer. Da hun i fjor vår var aktuell med sin debut-EP, beskrev hun deler av tematikken slik:

– Om man ikke forstår at den verden vi lever i er bygget på misogyni og rasistiske, homofobe og transfobe ideologier så vil vi aldri kunne utvikle oss. Om man ikke kan godta det, så vil man heller ikke kunne skape endringer og gjøre ting bedre for alle.

RÜ skryter konseptet til Melahuset opp i skyene når Blikk hopper på telefonen for å få siste nytt fra artisten, og hun mener det er et «fantastisk initiativ, og at det er en ære å få være med på det.»

Produktiv periode

Nå som slipp av debutalbum også har fått synke inn litt, hvordan er det egentlig å være skeiv artist for tiden?

– Det er jo egentlig så mye man kunne sagt om det, men vi er heldige som bor i et land som Norge, der det er mulighet for å bli løftet opp selv om man er litt utenfor normalen, om man kan si det sånn da, forklarer RÜ, som har fått mye skryt for debuten. 

Denne lørdagen er hun en av artistene som står på scenen på Melahuset, og lover at det, tross fortsatt ganske ferskt debutalbum, kommer noe ny musikk også.

– Jeg har ferdig åtte-ni nye sanger, som skal slippes i løpet av året, men har ikke helt bestemt meg for om det skal bli et nytt album, eller to nye EP-er, jeg har ikke helt funnet strukturen på det ennå.»

Én av disse låtene har hun uansett på lur når hun inntar scenen på Melahuset lørdag, og det kan være at publikum får oppleve en helt ny side av RÜ for første gang.

– Det har vært vanskelig å komme seg inn på mainstream-markedet, vanskelig å bli listet forskjellige steder. Så jeg har kanskje endt opp med å gå litt mer i en retning som allmennheten har kjennskap til. De nye låtene er nok i et litt annet sonisk landskap, litt mer elektronisk enn det har vært før.

Fokus på dansekulturen

En annen som også er å finne på scenen er transkvinnen GAIA, som egentlig heter Alessa Nikqi. Hun har vært innom Kosovo og Sarpsborg på veien dit. 

GAIA DJ-debuterte i høst, og har fokus på dansekultur, og vil appellere til de som liker tempo og rytmer.

 – Jeg har selv drevet med dans i mange år, så jeg ville appellere til det, forklarer hun når Blikk tar kontakt. 

– For meg er det veldig kult å få være med på noe som er laget for å fremme kvinner, og spesielt alle forskjellige typer kvinner i bransjen. Det betyr mye at jeg får representere en gruppe minoritetskvinner i en bransje som er veldig mannsdominert. 

I tillegg til RÜ og GAIA, spiller også RnB-artistene Zae Aio og Lea. Programmet presenteres av Melahuset i samarbeid med Female Oslo Music, og det er gratis inngang.

All Hail the Queen med RÜ / Zae Aio / Lea / GAIA foregår lørdag 25. mai på Melahuset i Oslo.

Powered by Labrador CMS