Paragraf 213

– Forbudet var det største hinderet for at man kunne leve ut sine liv som fullverdige mennesker

Torsdag 21. april markerer FRI at det er femti år siden paragraf 213 i straffeloven falt.

– Med loven fulgte stigma. Det var en grunn til at urinalene var de eneste plassene vi kunne møtes. Homsene tenkte jo ikke i de banene, men det var jo derfor Kim Friele ville ha den fjernet, sier Kenneth Brophy. Her bærer han, 26 år gammel, parolen «Full støtte til homofiles kamp for frigjøring» i 1. mai-toget i Bergen i 1972, bare ti dager etter at lovforbudet mot sex mellom menn var opphevet.
Publisert Sist oppdatert

21. april er 50-årsdag for avskaffelse av forbudet mot sex mellom menn.

Dette var den første store seieren til den skeive bevegelsen i Norge, og resultatet av en kamp frontet av Kim Friele og FRIs forløper, Det norske forbund av 1948.

– Forbudet var det største hinderet for at man kunne leve ut sine liv som fullverdige mennesker, og det hindret homofiles åpne kamp mot de andre urettene i samfunnet, sier Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI.

– Vi markerer foran Stortinget fordi det var her loven ble endret, men vi må presisere at det ikke bare var lovgiverne som sto bak. Avskaffelsen kom som en følge av endringer i folks holdninger, mye på grunn av det utrettelige arbeidet til våre forgjengere i kampen, som Kim Friele og hennes medaktivister, sier Gjestvang.

– Vi skylder de som gikk foran en stor takk. Det er på deres skuldre vi har kunnet kjempe frem andre rettigheter, og kan bære fakkelen videre.

På talerlisten står representanter fra Skeiv Verden, Salam, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, Skeiv Ungdom og FRI, i tillegg til stortingspresident Masud Gharahkhani, leder i Human-Etisk forbund Christian Lomsdalen, og Halvor Moxnes, prof. emeritus fra Teologisk fakultet på UiO. Moxnes var pådriver for årets uttalelse fra bispemøtet om skaden kirken hadde påført skeive. Konferansier er Kathrine Nygård. Underholdning står Homofonien for.

– Det er gledelig å se at vi er en hel bevegelse som samles. Det som for flere tiår siden var en sped begynnelse med én organisasjon som holdt hemmelige møter, har nå vokst seg stort og sterkt, og vi har nå en rik organisasjonsflora som spenner bredt, og løfter hverandre opp. Det er fremdeles kamper å kjempe, vi står sterkere sammen, sier Gjestvang.

Markering av avskaffelsen av paragraf 213, torsdag 21. april kl. 17, Eidsvolls plass, Oslo.
Info: Fra lov til love: 50 år uten paragraf 213

Powered by Labrador CMS