Oslo/Fusion

Skeive i Iran

I Oslo/Fusions spesialprogram «Under Press: Iran & Its Queers» kommer du nærmere på landets feministiske og queere revolusjon.

Ifølge Irans lover arver en sønn dobbelt så mye som en datter av farens eiendom. Hva om en datter har skiftet kjønn? Denne problemstillingen tas opp i kortfilmen «Excess» av regissørene Mehdi Koushki og Melina Kian.
Publisert

Oslo/Fusion International Film Festival byr på 135 kvalitetsfilmer på Cinemateket og Vega Scene 22.-29. september.

Høydepunkter fra programmet:

Spesialvisning: Under Press: Iran & Its Queers

Den feministiske og queere revolusjonen har vært aktiv i ett år nå. Irans befolkning lever et nytt dagligliv som består av små og store motstandshandlinger, for det er ikke noe “gå tilbake” denne gangen. Hverdagsmotstanden og de undergravende og intrikate kodene kan også sees i disse kortfilmene. Vi møter transbarn og -voksne der de overlever dette voldelige systemet - via alle klasser og fra urbane til landlige områder. Vi følger ciskvinner som er med dem i kampen, og vi får oppleve noe så sjeldent som lesbisk representasjon i iransk film. Revolusjonen vil bære sine frukter, og forhåpentlig vil queerpersoner og kvinner snart kunne leve i fred og trygghet.

Programmet er kuratert og presenteres av Nastaran Tajeri-Foumani, med støtte fra Fritt ord. Gratis inngang, men billett må løses.

«Adjustment» (2022). Niårige Shahrokh, ydmyket og skjøvet bort av familie og venner, bestemmer seg for å tilpasse seg selv til sin nye identitet, og kommer ut til alle i landsbyen.

Kortfilmprogram: Laughing Matters

Latter er den beste medisin, og her er det nok til å friskmelde dere alle.

«Pipes» (2022). Rørlegger Bob skal fikse et ødelagt rør og havner til sin overraskelse i en fetisjklubb for menn. En stolt queer, sexpositiv og morsom film - med en klype kitsch.

Dokumentar: «Who I Am Not»

Sharon-Rose, en Sør-Afrikansk skjønnhetsdronning, havner i en identitetskrise når hun oppdager at hun er intersex. Hun trenger veiledning av noen som er som henne, og finner hjelp og støtte i Dimakatso, en ikke-binær intersex-aktivist og rake motsetning. Deres parallelle, men ulike historier gir et intimt innsyn i den kampen det er å leve i en tokjønnsverden, når du er født midt imellom. Sammen utforsker disse to sannhet, tro og tilhørighet, og møter noen overraskelser underveis i prosessen. 

En viktig og rørende dokumentar som gir stemme til de for det meste ignorerte og usynlige to prosentene av verdens befolkning, de som er født intersex.

«Who I Am Not» (2023).

Spillefilm: «Visions»

Langdistansepiloten Estelle lever det perfekte liv sammen med sin kjærlige og beskyttende mann, Guillaume. I en flyplasskorridor møter hun en dag tilfeldigvis Ana, en fotograf hun hadde en lidenskapelig affære med for tyve år siden. 

Etter at de gir nytt liv til affæren begynner Estelle å slite med gjentakende visjoner, mareritt og hallusinasjoner. Lite vet hun at denne gjenforeningen skal sende henne inn i en marerittaktig spiral som vil snu livet hennes opp ned.

Diane Kruger («Inglourious Basterds», «In the Fade») hypnotiserer i denne thrilleren (med referanser til Verhoevens «Basic Instinct», 1992), og regissør Gozlan, som hadde stor suksess med sin forrige thriller, «Black Box» (2021), viser seg enda mer ambisiøs med «Visions».

«Visions» (2023).

Dokumentar: «Black Barbie»

Elsk eller hat henne, nesten alle har en Barbie-historie. Denne filmen ser på den mellomgenerasjonelle innvirkningen det hadde da leketøysgiganten Mattel slapp Black Barbie i 1980. Den ser på hvordan fraværet av svarte bilder i det “sosiale speilet” etterlot svarte jenter med bare hvite subjekter for selvrefleksjon og -projeksjon.

Gjennom filmskaperens 83-årige tante, den karismatiske Mattell-ansatte Beulah Mae Mitchell, dykker Black Barbie ned i krysningspunktet mellom merkevarer og representasjon, mens svarte kvinner jobber for å løfte frem sine egne stemmer og sine egne historier, og nekter å bli usynliggjort. 

«Black Barbie» (2023).

Spillefilm: «Of An Age»

Sommeren 1999. To tenåringer er nettopp ferdig på videregående - den reserverte, serbisk-fødte Nikola og hans ekstroverte motsetning Ebony. De er dansepartnere og forbereder seg nå til en dansekonkurranse. På den store dagen ringer en fortvilet Ebony og ber Nikola om hjelp på den andre siden av byen. Han får Ebonys sjarmerende bror Adam til å kjøre, og det tar ikke lang tid før guttene merker en sterk gjensidig gnist og konkurransen føles brått ikke så viktig - men Adam skal forlate landet om bare 24 timer.

Of An Age er morsom, varm og hjertefølt, en film som viser innvandrerfamiliers utfordringer, krysningspunktet av tenåringsbegjær og store drømmer, samt de øyeblikkene av tiltrekning og forventning som kan være like vonde som de er deilige. Regissør Stolevski leverer her en coming-of-age historie som setter seg rett i hjertet.

«Of An Age» (2022).

Fullt program, visningstider og info: oslofusion.no

Powered by Labrador CMS