Den prisbelønte regissøren Jan Dalchow er aktuell med dokumentaren «Naken» på NRK senere i vinter. Ideen fikk han fra sine egne vonde følelser om kropp, og forholdet sitt til den.

Sensuropprøret som ble sensurert

I over ti år har regissør Jan Dalchow reist verden rundt for å undersøke tabuer rundt kropp og nakenhet.

Publisert Sist oppdatert

Den NRK-aktuelle dokumentaren «Naken», tar et oppgjør med kroppsskammen.

Jan Dalchow

Produsent, regissør, klipper og filmskaper.

Født: 1968, oppvokst i Groruddalen i Oslo.

Har vunnet Gullruten, er Amanda-nominert og har fått flere internasjonale priser, blant annet under filmfestivalen i Berlin.

Ble nominert til Skamløsprisen 2020, blant annet for arbeidet med «Naken».

Står bak filmer som «Jeg elsker hvem jeg vil», «BE - skitne, syndige meg», «USA mot Al-Arian», «100% menneske», «Å leve uten penger» og «Fremragende timer».

Intervjuobjektene i «Naked» er alt fra aktivister som kjemper mot nakenforbud, til helt vanlige folk som kler seg nakne foran kameraet i et forsøk på å fri seg fra kroppsskammen.

Regissør Jan Dalchow har også tatt et oppgjør med egen kropp, og kler etter hvert naken selv.

– Helt fra jeg var barn har jeg slitt med et dårlig forhold til egen kropp, med skam for egen nakenhet og min seksualitet. Det er det mange som kjenner seg igjen i, og for meg ble det veldig viktig å forstå hvorfor, sier Dalchow.

Gjemt bak betalingsmuren

Dokumentaren ble først produsert som en webserie i høykantformat, for publisering på Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok og Vimeo. På ironisk, men forventet, vis ble den sensurkritiske serien sensurert på medieplattformene.

Den endte derfor opp bak betalingsmur på Vimeo, men i følge Dalchow går overskuddet til organisasjoner som kjemper for ytringsfrihet og kroppspositivisme.

I løpet av serien følger vi Dalchow på reise gjennom Norge, Storbritannia og USA. Intervjuobjektene avdekker utfordrer konvensjoner knytta til kropp og nakenhet. Dokumentaren er også et opprør mot sensur på sosiale medier, hvor normale, nakne kropper sensureres på lik linje med mer upassende innhold.

Jan Dalchow og Gypsy Taub i dokumentaren «Naken».

Dalchow har samarbeidet med den amerikanske organisasjonen National Coalition Against Censorship, som i lang tid har jobbet mot sensur i sosiale medier, og lagt press på retningslinjene til blant andre Facebook og Instagram. Sammen jobber de mot samme mål: Å normalisere nakne, vanlige kropper.

1000 kropper

I dokumentaren får vi også et innblikk i fotograf Kenneth Sortland Myklebusts «1000 bodies project», hvor vanlige folk stiller opp for å avfotografere seg selv nakne, alene i Myklebusts studio. Kun utstyrt med en sort maske og selvutløser har modellene full frihet i hvordan de vil avbilde seg selv, og hvordan de vil bruke masken.

Det er likevel ikke alle som velger å anonymisere seg selv, nettopp for å ta et oppgjør med skammen.

Fra dokumentaren «Naken».

– Alt for mange lever med skam og utilfredshet over kroppen sin. De tenker ikke over hvor alvorlige konsekvenser daglig nedsnakking og negativ tenking om kroppen medfører – ikke bare for en selv, men smitteeffekten av det. Ikke minst til våre barn. Vi er i kroppen vår hele tiden, så tenk hvor godt det vil være å kunne være venn med den, sier Dalchow.

Jan Dalchow.

– Hvem er de neste?

Diskusjonen rundt sensur stadig oppe til debatt og begeret renner jevnlig over. Blant andre den skeive fotografen Tom Bianchi har uttalt at medieplattformers regelverk for sensur er et bevisst forsøk på å stilne minoritetsstemmer. Likevel møtes kritikk med lite velvilje fra plattformenes side.

I Norge kan man straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år for seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted. Dalchow oppfordrer oss ikke til å rive av oss klærne og starte nakenrevolusjon i gatene, men stiller heller spørsmålstegn ved hva som blir oppfattet som uanstendig atferd. Vil en naken kropp alltid være støtende?

Spørsmålet dukker blant annet opp i Dalchows møte med nakenaktivister i San Francisco. Med aktivisten Gypsy Taub i spissen, kjemper de mot et lovforslag som vil gjøre det ulovlig å være naken i offentligheten.

– Nå går de etter kroppsfrihets-bevegelsen. Hvem er de neste som de skal forby? Forbud mot grupper er en farlig vei å gå, det viser historien, spør Taubs advokat Christina DiEdoardo.

«Naken» sendes på NRK2 tirsdag 2. mars kl 21.55. Den blir også å finne på NRK TV på nett, og vil vises på NRK1 senere i år.

Powered by Labrador CMS