Drag

Dronningtimen kan vinne pris

Pedagog og dragartist Remi Johansen Hovda er nominert til Gulljerven-prisen for fortellerstunden Dronningtimen.

Remi Johansen Hovda er drama- og teaterpedagog, dragartist, makeup-artist, synger i Oslo Fagottkor og opptrer under dragnavnet Nabi Yeon Geisha.
Publisert Sist oppdatert

Gulljerven er en pris som skal hedre de som står på for scenekunsten for et ungt publikum, og bidrar til å få den ut til barn og unge i hver krik av Norge. Prisen deles ut av Norsk Scenekunstbruk.

Remi Johansen Hovda er nominert som årets nykommer, og Norsk Scenekunstbruk skriver om nominasjonen: «Som Nabi Yeon Geisha er Hovda en viktig rollemodell for unge, og ved å kombinere tradisjonelle eventyr med performativiteten i dragkunst, utvikles begge kunstformer. Med Dronningtimen legger Hovda grunnlag for et mer tolerant samfunn og en bedre tilværelse for dem som kjenner seg utenfor.»

Det var en gang

Johansen Hovda er utdannet pedagog, og skriver egne fortellinger for barn som framføres i fullt dronningkostyme. Fortellerstundene åpner for gode samtaler med barn, som kanskje for første gang får se at det finnes andre måter å være til på, enn det de er vant til.

– Jeg driver med dronningtimen for å være en skeiv stemme blant hundrevis av stemmer barn vokser opp med, sa Remi Johansen Hovda i et intervju med Blikk i fjor.

– I mine fortellinger er jeg ikke eksplisitt skeiv på den måten at «nå skal dere lære om det skeive». Måten jeg forteller det skeive på, er som en del av det normale, for eksempel «Det var en gang en prinsesse, hun hadde to mødre» skisserer Johansen Hovda.

– Mange barn vokser opp uten å møte skeive i hverdagen sin, og jeg vil presentere mangfoldet for dem, sier Johansen Hovda.

– Jeg opplever at dragkostymet kan sette i gang mange fine samtaler. Barn er jo eksperter på drag egentlig, på det å kle seg ut, å være i rolle og skape universer, og det er jo det dragartister gjør.

Krigen mot drag

Drageventyrereren har turnert snart hele landet i regi av Den kulturelle Skolesekken.

– Mange mener at barn vil bli preget og påvirket av å møte en dragartist, at de blir ødelagt og indoktrinert. Men jeg har vært i Brønnøysund og hatt fortellerstund på de samme skolene i flere år og møtt igjen mange av elevene, som nå er på videregående, så jeg vet at så er ikke tilfelle, sier dragartisten, ikke helt uten humor.

Remi Johansen Hovda har selvsagt fått med seg opphetede diskusjoner om hvorvidt dragartister har noe i barneskolen å gjøre. Motstanden er bygget på en feilkobling, mener artisten.

– Kritikken i USA, England og Sverige kommer i stor grad av at folk forbinder en dragartist med gay barer og tenker at det er vulgært. De tenker at menn som kler seg i kvinneklær gjør det som en fetisj og det skal vi ikke utsette barna for.

Den kritikken har ikke noen rot, påpeker dragartisten.

– De har ikke sett en dronningtime og skjønner ikke at det er en kunstform som tilpasser seg målgruppen.

Gulljerven deles ut torsdag 1. desember under festivalen Showbox i Oslo.

Powered by Labrador CMS