Urix

Vil forby drag

«Hvorfor lar Dramaten voksne menn i kjole guide barn? Det er knapt forenlig med deres oppdrag», hevder Sverigedemokraterna etter at teatret arrangerte guidete turer for barn.

Tjorven og Lillan fra dragduoen HBTQUL guider barn rundt i Dramaten i Stockholms lokaler og forteller om teaterhusets historie. Det faller Sverigedemokraterna tungt for brystet.
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kunngjorde Dramaten i Stokcholm at de tilbyr guidede turer for barn ledet av to dragartister. Det kritiserer Sverigedemokraterna på sosiale medier.

I en post på partiets Instagram-konto står det: «Dramaten eies av staten og skal ifølge regjeringen ivareta og fremme det svenske språket og den nasjonale kulturarven innenfor teaterområdet. Hvorfor lar Dramaten voksne menn i kjole guide barn? Det er knapt forenlig med deres oppdrag.»

«Jeg synes det er absurd», sier Dramatens kunstneriske leder, Mattias Andersson.

Representanter for Sverigedemokraterna har gjentatte ganger kritisert eventyrstunder med dragartister på biblioteker, og forrige uke rettet de kritikk mot Dramatens kultursatsing for barn

«Jeg er virkelig overrasket over at to menn i kvinneklær skulle være det mest provoserende i vår repertoar. Jeg synes det er absurd, sier Andersson.

«Det er virkelig bemerkelsesverdig. Jeg synes ikke det er forenlig med hvordan man ser på kunstens frihet i et demokrati. Min oppgave som kunstnerisk leder for nasjonalteateret er at det skal være et pluralistisk repertoar.»

Tjorven og Lillan

Det er Tjorven og Lillan fra dragduoen HBTQUL som guider barn rundt i Dramatens lokaler og forteller om teaterhusets historie. Hvem kan personene på maleriene være, hvorfor kledde kongen seg slik han gjorde, og hvorfor er det gull overalt? Dragduoen HBTQUL består av skuespillerne Razmus Nyström og Per Öhagen, begge skuespillere på Dramaten.

«Det føles veldig inspirerende å på en så fantasifull måte introdusere publikummet vårt for Dramaten og husets lange og spennende historie. Jeg kan ikke tenke meg en mer passende måte enn å la to dronninger, som om de var hentet fra et vakkert maleri i huset, ta seg av oppgaven. Å kle seg ut, fantasere og finne på er teaterets hovedoppgave, og vi håper publikum tømmer hele garderoben når de kommer hjem og later som de er Tjorven eller Lillan og lager sine egne guider», sier Carl Johan Karlson, kunstnerisk leder, Unga Dramaten.

Vil ha slutt på drag-eventyrstunder

Sverigedemokratene (SD) ønsker et generelt forbud mot støtende og utfordrende materiale for barn i førskolealder, noe partiet også håper vil sette en stopp for dragartister som leser eventyr for barn.

I flere år har svenske dragartister bidratt med fortellinger til «den kulturelle skolesekken» ved å dra rundt på biblioteker og skoler og lese for barn. Blant annet boka om Konrad, som er misunnelig på vennen Hedvigs nye kjole.

Lesebesøkene har ofte vakt sterke reaksjoner, da helst fra mennesker som mener dragartister egentlig er pedofile som kler seg ut som festlige damer for å få lettere tilgang til barn. Men representanten Sager fra SD er ikke blant dem.

Han vil forby lesestundene, nettopp fordi han hevder det som formidles i dragdronningenes eventyr for barn er normkritisk og normkreativt.

«Vi sier jo ikke at barn skal være dragqueens», påpeker Lady Busty, en av de to mest kjente svenske eventyrfortellerne innen det internasjonale konseptet Drag Queen Story Hour.

«Vil du være superhelt så tar du på deg superheltkostyme. Det styrker barn å være frie og kunne utforske», sier hun i en kommentar til det svenske magasinet QX.

 

 

Powered by Labrador CMS