Utstilling

Jesus sammen med lærhomser

Elisabeth Ohlsons kontroversielle Jesus-bilder vises nå i EU-parlamentet i Brussel.

Fra utstillingen «Ecce Homo».
Publisert Sist oppdatert

For 24 år siden ble den svenske fotografen Elisabeth Ohlson nektet å vise utstillingen «Ecce Homo» i EU-parlamentet. Nå henger fotografiene omsider på veggen i Brussel.

Utstillingen «Ecce Homo», som inneholder bilder inspirert av bibelhistorien, viser blant annet Jesus sammen med lærhomser. Utstillingen har blitt vist en rekke ganger i Norge, blant annet på de nå nedlagte saunaene Herkules og My Friend, samt Oslo rådhus i 2003.

Kontroversiell

Utstillingen i Oslo rådhus skapte kontroverser. Professor Ivar Kristianslund politianmeldte utstillingen og hevdet den var i strid med blasfemiparagrafen. Utstillingen var arrangert av Åpen Kirkegruppe og LLH (nå FRI).

Da «Ecce Homo» ble vist i kulturhuset i Jönköping i 2007, forsøkte demonstranter å sette fyr på kulturhuset i protest. Rundt 30 mennesker deltok i slagsmålet som politiet til slutt måtte bryte opp. To personer ble anmeldt. Ved en tidligere utstilling av «Ecce Homo», fikk kulturhuset bombetrusler.

Nå har vinden snudd for den kontroversielle utstillingen, og EU-parlamentet har åpnet dørene, men ikke uten protester.

Kritisert av Salvini

Allerede før åpningen gikk høyrenasjonalister, blant annet fra det italienske regjeringspartiet Lega, til angrep mot utstillingen. Italias visepresident Matteo Salvini, uttalte seg kritisk til at EU-parlamentet hadde takket ja til Ohlsons bilder.

EU-parlamentsmedlem Malin Björk fra Vänsterpartiet har lenge ønsket å vise utstillingen «Ecce Homo» og var den som inviterte Elisabeth Ohlson.

«Jeg tror kunst kan flytte grenser og endre mennesker. Derfor kjennes det ekstra viktig at disse verkene får ta plass i en institusjon som EU-parlamentet», sier Björk i en pressemelding.

«Fotografiene viser et annet bilde av religion, kjærlighet og medmenneskelighet. Jeg er utrolig glad for at vi omsider klarte å få til denne utstillingen her i huset», sier Björk.

Tar historien tilbake

«Ecce homo» er på plass i EU-parlamentet takket være Vänsterpartiets Malin Björk, her sammen med fotograf Elisabeth Ohlson og Vänsterpartiets Marianne Eriksson.

At utstillingen skaper diskusjon og kontroverser, er ikke uventet, ifølge Björk.

«Jeg vet at høyrenasjonalister og konservative i Europa ikke liker utstillingen, men mitt politiske arbeid handler om å jobbe for menneskerettigheter, kvinners rettigheter, lhbt-rettigheter og flyktningesolidaritet. Det innebærer å ta kampen med politiske motstandere», sier Björk.

Elisabeth Ohlson forteller at bildene hennes er inspirert av bibelen og at hun med dem vil gi historien tilbake til verdens lhbt-personer.

«Jeg tar bilder jeg selv ønsker å se, og som jeg ikke har sett tidligere. Vi som er lhbt-personer har vært usynliggjort og holdt nede i så mange år. Det er åpenbart at EU-parlamentet har et behov for å se denne utstillingen.»

Powered by Labrador CMS