Pride

Elverum Pride utfordrer bygdedyret

Elverum Pride sparkes i gang i morgen, og byr på et variert program i hele ni dager. – Vi vil opplyse og utfordre den gjengse Østerdølen, sier Silje Nord-Baade, styremedlem i Elverum Pride.

Elverum Pride 2023.
Publisert Sist oppdatert

Festivalen åpnes lørdag 1. juni ved Ungdommens hus i Elverum, hvor snorklippen gjøres av ordfører Lillian Skjærvik. Det blir også appeller og underholdning ved Morten Værhaug.

Silje Nord-Baade, styremedlem i Elverum Pride, ser fram Pride-festivalen som ender med den store paraden lørdag 8. juni.

– Vi er noen i styret som holder hjulene i gang, i godt samarbeid med Elverum kommune og frivillige, sier Nord-Baade til Blikk.

Etter åpningen lørdag tilbringes ettermiddagen på Get-together på Stri Pub med sosialt samvær, før søndagen tilbringes i Rolfshallen hvor det lokkes med fotball for alle i samarbeid med Elverum Fotball.

Samme dag er det Pride på kino, hvor Movies on War og Elverum Filmklubb viser «All of Us Strangers» kl. 18, og «Boys Don’t Cry» kl. 20.30. Pridekafé og kjønnsbegeistring

Siden går uka slag i slag, med både Pridekafé på Tunet kafé, Pride-kunst på Ungdommens hus og en rekke foredrag og samtaler på Elverum bibliotek.

Kjønnsbegeistring

Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almaas.

Lørdag 8. juni inviteres det til performanceforedrag når Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almaas inntar Skolestua på Elverum Ungdomsskole med «Kjønnsbegeistring» kl. 15.

– Med foredraget har vi et ønske om å opplyse og utfordre den gjengse Østerdølen til å tenke litt annerledes rundt det som handler om kjønn og kjønnsidentitet, sier Nord-Baade.

– Det er mange som gir uttrykk for at de, ikke nødvendigvis er transfobe, men at de ikke helt forstår alt rundt dette med trans og kjønn. Med dette foredraget håper vi å skape mere forståelse for tematikken.

«Kjønnsbegeistring» er et performanceforedrag som har fått gode kritikker både nasjonalt og internasjonalt. I denne oppsetningen kan publikum bli med på en faglig fundert reise i kjønn, hvor både vanlig og uvanlig mottas med begeistring.

For, hva er egentlig uvanlig, og hvem bestemmer hva som er uvanlig?

Elsa Almås er psykolog, sexolog og professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Sammen med Esben Esther Pirelli Benestad er de begge godt kjent for sitt viktige arbeid for transpersoner og skeive. Esben Esther er utdannet lege, og har arbeidet som spesialist i klinisk sexologi i mange år i tillegg til å være professor i sexologi ved Universitetet i Agder.

Bygdedyret, parade og party

Men før «Kjønnsbegeistring» har uka også bydd på Melodi Grand Prix-quiz, dikt- og tegneverksted for barn og «Glam yourself», hvor du kan sminke deg sammen med andre før den store paraden.

Paraden lørdag 8. juni har oppmøte kl. 12.30 på plassen utenfor Ungdommens Hus, og paraden ender på EUS, hvor det blir taler og underholdning. Kvelden avsluttes med Pride party og DJ Girls Only på Stri Pub kl. 21.

Det sagnomsuste bygdedyret lever i beste velgående, også i Elverum og omegn, uten av Elverum Pride lar det legge noen demper på stemningen.

– Det er nok fortsatt noe motstand mot Pride her i Elverum også, slik vi ser i resten av landet. Men jeg tror ikke det er noe verre her enn andre steder, sier Nord-Baade.

– Vi opplever at mange er positive og engasjerte, mens andre synes dette er en tung materie å fordøye. Derfor er vi opptatt av å skape trygge og sosiale møteplasser, spesielt for unge og ungdom. Og vi setter pris på om tilreisende også tar seg en tur. Det er mye spennende på programmet som vil engasjere både lokale og tilreisende, avslutter Silje Nord-Baade.

Info og fullt program: Elverum Pride

 

Powered by Labrador CMS