Terror

– Mehl må ta politisk ansvar

– For å gjenskape tillit fra skeive må justisminister Mehl som øverste leder for justissektoren, ta ansvar på politisk nivå, og ikke bare peke på underliggende etater som hun har gjort hittil, sier Venstres Grunde K. Almeland.

– Det er på tide at justisminister Mehl tar det politiske ansvaret som den skeive bevegelsen det siste året har etterlyst, sier stortingspolitiker Grunde Almeland (V). Foto: Jo Straube.
– Det er på tide at justisminister Mehl tar det politiske ansvaret som den skeive bevegelsen det siste året har etterlyst, sier stortingspolitiker Grunde K. Almeland (V). Foto: Jo Straube.
Publisert

Evalueringsrapporten etter 25. juni terroren har rystet Stortinget. Onsdag 14. juli må justisminister Emilie Enger Mehl, som i dag hadde krisemøte med PST-sjefen, Beate Gangås og politidirektør, Benedicte Bjørnland, holde en redegjørelse for Stortinget.

Hennes redegjørelse holdes to dager før Stortinget tar sommerferie som varer til oktober. Leder for justiskomiteen, Per-Willy Amundsen, Frp, sier derfor ifølge nrk.no at Stortinget må vurdere å utsette ferien for å følge opp det som kommer fram i redegjørelsen fra Mehl.

Må redegjøre politisk

Det er Almeland enig med Amundsen i.

– Venstre er åpen for å utsette stortingsferien om det viser seg nødvendig, sier Grunde Almeland.

– Men jeg mener at det viktigste er nå hva justisministeren leverer til Stortinget, og hva som kommer fram i redegjørelsen. Jeg forventer at Mehl vil redegjøre for hvordan regjeringen vil håndtere oppfølging av rapportens funn på politisk nivå, og ikke bare peke på justissektorens underliggende etater som hun har gjort hittil, sier Almeland til Blikk.

Gjenoppbygge tillit

Almeland som er medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, kaller rapporten for den verste og mest alvorlige han noensinne har lest som politiker. Han viser til at justisministerens politiske ansvarsfraskrivelse har ført til økende frustrasjon i den skeive befolkningen.

 – Mehl har sagt at det er en alvorlig situasjon, og det skulle bare mangle når hun får en så alvorlig rapport. Men hun peker hele tiden på underliggende etater, og senest på Dagsrevyen i går sa hun at hun hadde gitt frist til politiets oppfølgende plan etter rapporten.

Krever handlekraft

 Han sier det ikke holder at Mehl har forventninger til at PST og politiet skal rydde opp.

Han synes at det er merkelig at hun ikke er mer tydelig i sin kritikk av PSTs håndtering.

 – For å gjenoppbygge tilliten i den skeive befolkningen, er det nødvendig at hun sier at dette er en situasjon hun og regjeringen har og tar ansvar for, understreker Almeland.

Almeland forventer at justisministeren tar politisk ansvar for situasjonen. Det gjør også Høyres Sveinung Stensland i justiskomiteen. Han sier til nrk.no at de forventer større handlekraft fra justisministeren, og at det vil være avgjørende for Høyres tillit til Mehl.

Powered by Labrador CMS