Oscar Wilde
Oscar Wilde

Geralds ukjente far

Dobbeltmoral og enslige mødre er tema for «En helt ubetydelig kvinne». I stykket retter Oscar Wilde pekefingeren mot samfunnets syn på kvinners seksualitet.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Oscar Wilde (1854 – 1900) var en provokatør i sin samtid. Gjennom teaterstykker, bøker og poesi kritiserte han viktoriatidens moralske normer med bitende satire. I stykket «En helt ubetydelig kvinne» («A Woman of No Importance»), rettet han pekefingeren mot samfunnets syn på kvinners seksualitet og ekteskap. Der menn ble tilgitt sine seksuelle utskeielser, ble kvinner sosialt dømt for det samme. Dersom kvinnene i tillegg fikk barn utenfor ekteskap, risikerte de å miste alt.

I stykket har Mrs. Arburthnot holdt på en stor hemmelighet i 20 år. Hun er ikke enke, men en ugift mor. Hun fikk sønnen Gerald etter en affære med den dekadente levemannen Lord Illingworth. Da hun fortalte ham om graviditeten nektet han å gifte seg med henne, og lot henne dermed i stikken. Nå har Gerald blitt voksen, og uten å vite hvem hans virkelige far er, har han sagt ja til en stilling som Lord Illingworths sekretær. Moren fraråder ham jobben, men uten å forklare hvorfor. Forviklingene er dermed et faktum, særlig bygget opp av bikarakterenes kommentarer om hovedpersonene.

I mars settes stykket opp på Kulturhuset Stabekk kino. Regien er ved Bjørn Birch, som har lang erfaring som instruktør, skuespiller og teatersjef – i tillegg til å sitte i styret til Oslo Pride.

Han beskriver «En helt ubetydelig kvinne» som en oppdagelsesferd, og syntes det var spennende å se om det hadde relevans til vår samtid: «Det første som slo meg, var at det var som en tidlig utgave av ‘Svenske Hollywood-fruer’. Det hagler av satiriske, ironiske og noen ganger riktig ondskapsfulle replikker. Klasse skillene er akkurat de samme. Det var nødvendig å gjøre noe med den enorme ordmengden. Få den satt over til en handling det er interessant å følge. Jo mer jeg kuttet, jo mer dukket det opp en fantastisk komedie med så mange aforismer at de i antall ville overstige de mange sterke Ibsen-sitatene man kan lese på fortauene mellom Ibsens leilighet og Grand. Kjernen i forestillingen er historien om kvinnen som ble sviktet av sin elsker og valgte å oppdra sitt barn alene. I 1893 var det en skandale. I dag er det vanlig, men likevel ikke en enkel livssituasjon. Går humor og alvor ånd i hånd i slike livssituasjoner? Ja, så absolutt! Humor er døråpner til det dypeste alvor».

Ifølge den Pulitzerpris-vinnende Wilde- biografien til Richard Ellman, har «A Woman of No Importance» blitt karakterisert som en av forfatterens svakeste stykker. Likevel har det blitt satt opp et utall ganger, og regnes i dag som en klassiker.

Tittelen har også inspirert tittelen til filmen «A Man of No Importance» (1994), som handler om en skaphomofil Oscar Wilde-entusiast. Wilde var også til tross for sin skarpe samfunnssatire, en av sin tids aller største og mest populære forfattere – helt til han ble arrestert og anklaget for uanstendighet med andre menn. 25. mai 1895 ble dømt til to års fengsel med hardt straffarbeid for «sodomi».

Den irske forfatteren ble i sin samtid framstilt som apolitisk dandy og skandalisert homse. Ettertida har hyllet ham som homoikon og offer. I dag regnes han som en av verdenshistoriens litterære genier.

En helt ubetydelig kvinne, 19. – 21. mars kl. 19, og 22. mars kl. 15. Gamle Ringeriksvei 5.

Mer info: baerumkulturhus.no

Powered by Labrador CMS