– Den skeive bevegelsen i Norge er blitt foreldreløs

– Jeg ser på henne som en av de absolutt viktigste menneskerettighetsaktivistene i Norge, sier Blikk-redaktør Erna Bøyum.

Publisert Sist oppdatert

– Kim Friele har betydd enormt mye på så mange nivåer, for enkeltmennesker og som et konstant politisk korrektiv, sier Erna Bøyum, ansvarlig redaktør i Blikk.

– Den skeive bevegelsen i Norge er blitt foreldreløs nå som Kim har gått bort. Hun har på en måte oppdratt oss og holdt oss i øra.

Kim Friele var leder av Det Norske Forbundet av 1948 fra 1966 til 1970, og satt deretter som generalsekretær fra 1971 til 1989. Fra 1974 til 1982 utga DNF-48 medlemstidsskriftet «Fritt Fram», som regnes som forløperen til avisa, senere magasinet, Blikk.

Bøyum forteller at hun har fått noen telefoner fra Friele gjennom sine 20 år som Blikk-redaktør.

– Hun har trukket fram nye perspektiver og gitt innføring i viktig lhbt-historie, vi har hatt samtaler som har vært veldig lærerike for meg. Og morsomme, hun var rå til å fortelle gode historier fra fortidas lesbiske bakkanaler.

Friele våget å ta upopulære standpunkt, selv etter å ha blitt «allemannseie», påpeker Bøyum.

– Friele har flere ganger skapt overskrifter, også utenfor homokampens arena. Som i 2014, da hun som 79-åring nektet å stille til mottakelse hos statsministeren, i protest mot regjeringens behandling av Dalai Lama. Det er lett å være samstemt om det som er populært i Norge, men selv om det var mest behagelig for Kim å tie stille, så valgte hun aldri det behagelige. Det var en enorm styrke. Det tror jeg dagens skeive kamp kan lære av henne, å møte og stå i det ubehagelige i rettighetskampene. Ikke la noen av oss stå igjen på perrongen fordi det blir mindre plass til de andre.

Powered by Labrador CMS