Skuespiller Espen Bråten Kristoffersen går på scenen i musikalen «Så som i himmelen» på Nordland Teater. Premiere lørdag 13. februar.

– Kreativiteten har blomstret

Espen Bråten Kristoffersen spiller Tore i musikalen «Så som i himmelen» på Nordland Teater.

Publisert Sist oppdatert

Pandemi eller ei. Nordland Teater slår på stortromma og setter opp sin største oppsetning noensinne. Musikalen «Så som i himmelen» har premiere lørdag 13. februar.

Den svenske suksessfilmen «Så som i himmelen» fikk hele Norge og Sverige til å le og gråte i 2004. Den ble årets mest sette film i Sverige samme år, og spilte inn nesten 90 millioner svenske kroner. I 2018 ble den satt opp som musikal med urpremiere på Oscarsteatern i Stockholm. Musikalen fikk strålende mottagelse fra anmeldere og publikum. Musikalen har blitt satt opp flere ganger i Norge, blant annet på Oslo Nye.

Espen Bråten Kristoffersen.

Nå går teppet opp for Nordland Teaters versjon av «Så som i himmelen», historien om den verdensberømte dirigenten som forelsker seg i jenta i den lokale butikken. Det er historien om den store ener som lærer om verdien av fellesskap, og om det store i det lille.

Vi møter den kriserammede dirigenten Daniel, som vender tilbake til barndomsbygda og tar over det lokale kirkekoret. Koret består av helt vanlige mennesker og et persongalleri ulikt hva man vanligvis ser i en musikal. Der forelsker han seg i jenta på lokalbutikken og får kjenner på hva det vil si å virkelig leve fullt ut.

I en av rollene finner vi Espen Bråten Kristoffersen, skuespiller og artist kjent fra en rekke produksjoner, som «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen», hvor han spilte rollen som Klatremus, samt «Spellemann på Taket» og «Spring Awakening». Han har også gjort egne produksjoner, som «Espen elskar Judy. Ein kjærlighetserklæring til Judy Garland».

Fra drøm til virkelighet

Espen Bråten Kristoffersen har et sterkt forhold til både filmversjonen og musikalversjonen av «Så som i himmelen».

– Jeg elsker filmen og har sett den cirka 200 ganger. Den betyr rett og slett veldig mye for meg. Den store hiten fra både filmen og musikalen «Gabriellas sang» har fulgt meg i mange år. Musikalen så jeg for første gang i Stockholm i 2018. Jeg var helt ødelagt etterpå. På en positiv måte. Gråt og gråt. Stor opplevelse, sier han til Blikk.

– Da jeg gikk ut av teateret den kvelden tenkte jeg at om jeg fikk være med på den musikalen kunne jeg dø lykkelig.

Noen ganger går ønsker i oppfyllelse. Teatersjef ved Nordland Teater, Birgitte Strid ringte ham et år senere.

– Man blir jo nærmest religiøs av slikt, si. Det er et eventyr å få være med på dette. Nord-Norge kan bare glede seg. Jeg er omgitt av fabelaktige kollegaer, både på og bak scenen, og jeg er dypt imponert over alle som en.

Teaterkohort

Pandemien rammer kulturlivet hardt, så også Nordland Teater – til tross for at dette er deres største produksjon noensinne.

– Det er klart det er bittert. Også fordi jeg tror vi har laget en veldig fin og litt annerledes forestilling. Jeg kunne virkelig ønske vi kunne spilt for fulle saler. Når det er sagt er det fantastisk å få spille for publikum i det hele tatt. Det er slettes ingen selvfølge i disse absurde tider. Jeg ble så rørt på første publikumsprøve, hvor de 100 i salen føltes som 100 000. Vi har virkelig savnet publikum og jeg tror publikum har savnet oss også. Kultur er viktig. Og jeg tror kulturen bringer oss sammen igjen etter pandemien.

Fra «Så som i himmelen».

– Hvordan holder dere humøret og kreativiteten i live i slike stunder?

– Det har vært rene medisinen. Pandemien har rast utenfor, mens vi i vår lille teaterkohort har fått leke, spille og synge i kor. Det har vært helt nydelig og en virkelighetsflukt av dimensjoner. Vi har nok vært sulteforet på kreative prosesser alle som en, så jeg tror alle har strukket seg langt og ikke minst vært mindre redde for å ta litt rampete kunstneriske valg. Det har vært gøy og inspirerende.

En krevende rolle

Bråten Kristoffersen spiller rollen som bygdeoriginalen Tore i «Så som i himmelen».

– Han er en psykisk utviklingshemmet, sangglad og energisk fyr som har et sterkt ønske om å bidra og være med på det som skjer. En helt utrolig rolle å få spille, sier Bråten Kristoffersen, og legger til at han ble livredd da han fikk rollen.

– Det er en krevende rolle. Både fysisk og psykisk. Jeg var rett og slett i tvil om jeg ville klare det. Jeg har jobbet mye med å ikke gjøre Tore til en parodi. Det finnes mange som Tore der ute og de er mennesker som skal høres, synes, inkluderes og respekteres på lik linje som alle andre. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er slik, men det er en av grunnene til at dette er en av mine viktigste roller noensinne. Jeg kommer alltid til å ha med meg en liten del av Tore i alt jeg gjør videre, sier Espen Bråten Kristoffersen.

«Så som i himmelen» har premiere 13. februar og spilles til og med 17. mars på Nordland Teater, samt turne i Nordland og Troms. Info og billetter: nordlandteater.no

Powered by Labrador CMS