Urix

Estland legaliserer likekjønnet ekteskap

Som første land ute av de baltiske landene legaliserer Estland likekjønnet ekteskap. De nødvendige endringene i loven kan vedtas i løpet av fire uker.

I 2017 deltok rundt 1800 mennesker i Tallin Pride Parade deriblant en rekke utenlandske ambassader. Det var første Tallin Pride Parade på et tiår etter at paraden i 2007 ble utsatt for et voldelig angrep av anti-homo aktivister.
Publisert

 Lauri Hussar som ble president i april etter at partiet Estland 2000 inngikk koalisjonsavtale med reform-partiet og sosialdemokratene, har forpliktet seg til å få på banen endringer i loven som gjør at samkjønnet ekteskap nå blir tillat, melder pinknews.com

 Samkjønnet ekteskap har vært et kontroversielt tema i Estland der både kirken og de konservative partiene er imot endring av loven. Motstanderne har også arrangert en demonstrasjon som har samlet mellom tusen og to tusen demonstranter, som protesterte mot lovendringene.

 I løpet av få år har holdningen til skeive i befolkningen snudd. I et intervju med Lithuanian National Radio and Television (LRT), sier Hussar at stemningen i landet har endret seg. Presidenten viser til at på siste meningsmåling støttet mer en 50 prosent av esterne at skeive skal ha lov til å inngå ekteskap.

 Sammenlignet med de andre baltiske landene har Estland hatt en liberal tilnærming til landets lhbt+befolkning. Siden 2016 har lesbiske og homofile kunnet inngå samboeravtale med tilnærmet lik rettsbeskyttelse som heterofile par.

 En opinionsundersøkelse fra 2023 viser at 75 prosent av den estiske befolkningen støtter en antidiskrimineringslov som inkluderer skeive, 71 prosent støtter retten til å inngå sivilt partnerskap for par av samme kjønn, og hele 53 prosent støtter altså skeives rett til å inngå ekteskap.

 

 

 

Powered by Labrador CMS