UNGARN

Pride-paraden i Budapest i sommer ble møtt av et mindre antall demonstranter. En fersk undersøkelse fra Zavecs Research viser at 46 prosent av ungarerne er positive til likekjønnet ekteskap.

Skeive i Ungarn tvinges til taushet

Mate Mali sitter på en uteservering i Budapest, et par hundre meter fra det ungarske parlamentet som i juni vedtok en lov som likestiller skeive med pedofile. – Flere ganger har jeg tenkt at nå kan det ikke bli verre, men det har det, sier 18-åringen.

Publisert

Ungarns nye lovforbud som skal beskyttes unge under 18 år mot alt som «fremmer homofili og ikke-tradisjonell kjønnsidentitet», har ifølge statsminister Viktor Orbán til hensikt å «stoppe pedofile». Forbudet mot undervisning og offentlig publisitet om seksuelle minoriteter gjelder for alle kulturuttrykk, reklame og i alle skoler, og trådte i kraft 8. juli i år. Loven forbyr til og med å omtale lhbt-spørsmål i radio- og tv-sendinger mellom klokka 05 og 22, et forbud som med stor sannsynlighet vil overholdes siden 80 prosent av landets medier er kontrollert av staten, eller av eiere som er lojale mot Orbán. Skeive i Ungarn tvinges nå til taushet av den nye loven.

Allerede før forbudet kom, var lhbt-aktivisten Mate Mali kritisk til seksualundervisningen i ungarske skoler – eller rettere sagt mangelen på den.

– Jeg har gått tolvårig grunnskole og aldri fått seksualundervisning, med mindre du ser bort fra at læreren pratet om menneskers kjønnsorganer i en biologitime i 6. klasse, forteller 18-åringen.

En del skoler inviterer frivillige organisasjoner for å gi seksualundervisning som av og til inneholder lhbtqi-spørsmål. De ble aldri invitert til Mates skole i byen Pécs sør i Ungarn. Da Mate begynte å forstå at han var homofil, måtte han lete etter informasjon på internett.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS