Urix

Bekymret over situasjonen i Ukraina

Den skeive organisasjonen Sphere i Ukraina frykter at den dramatiske situasjonen i Ukraina vil gå utover lhbt+befolkningen.

Lhbt+bevegelsen har flere ganger demonstrert mot krigen mellom Ukraina og Russland. Her i St. Petersburg i 2014.
Publisert

.

Sphere er en av Ukrainas mest innflytelsesrike rettighetsgrupper og står bak noen av landets største lhbt+prosjekter, som Pride Hub Community Centre, Kharkiv Pride og Women’s Solidarity Weeks.

– For øyeblikket forverrer den raske strømmen av informasjon den mentale helsen og livskvaliteten til mennesker og lokalsamfunn rundt om i landet betydelig, sier Vira Chernygina, president i den lesbiske feministiske organisasjonen Sphere, til The Advocate.

.

Stor innvirkning på sårbare grupper

– Sphere er klar over en mulig invasjon og føler på det følelsesmessige presset i det ukrainske samfunnet, sier Chernygina.

Ukraina avkriminaliserte homofili i 1999. I 2015 fikk lhbt+personer diskrimineringsvern i arbeidslivet. I september i fjor samlet over 7000 mennesker seg i hovedstaden Kyiv for den årlige likestillingsmarsjen, ifølge Associated Press.

Chernygina mener den økte spenningen mellom Russland og Ukraina har stor innvirkning på de mest sårbare gruppene i landet, inkludert lhbt+samfunnet.

.

Skeiv leder evakuert

Tymur Levchuk, leder av Ukrainas største skeive aktivistgruppe Fulcrum er evakuert til den Nederlandske ambassaden i Kyiv, ifølge The Washington Post.

Han var på besøk hos sin bestemor i det sentrale Ukraina, da ektemannen ringte han for å fortelle at han ble evakuert på grunn av sin rolle i lhbt+gruppa.

– Det var en virkelig spontan avgjørelse. Søndag oppdaget jeg at jeg ikke skulle returnere til Kyiv og måtte kjøpe billetter direkte til Lviv, sier Levchuk.

.

Advarer mot panikk

USA hevder de har tilgang til et brev med «troverdig informasjon» om at Russland har en liste over navn på Ukrainske statsborgere som vil henrettes eller fengslet ved en eventuell invasjon, melder New York Times og The Washington Post.

Ifølge Reuters svarer Kreml i Moskva at påstander om denne listen er «absolutt løgn».

Sphere ber det internasjonale samfunnet om hjelp, men advarer mot å skape panikk.

– Panikk ødelegger vår mulighet til å jobbe produktivt. Vi ber verden ta konkrete grep for å legge maksimalt press på Russland.

Powered by Labrador CMS