Podkast

I «GayBarchives»- podkasten får du blant annet høre historier fra Backstreet, Atlantas mest sagnomsuste døgnåpne nattklubb som var åpen alle dager i årene 1975 - 2004.

Samler på skeive klubber over hele verden

Publisert

PODKAST-SERIEN «GAYBARCHIVES» er resultatet av et enormt enmannsprosjekt. Amerikaneren Art Smith har satt seg fore å kartlegge alle verdens skeive utesteder. Så langt har han 1300 skeive barer og klubber i arkivet, hovedsakelig fra USA, men også Canada, Storbritannia og Frankrike. Endel av disse får ekstra fokus i hans timelange samtaler med mennesker som har personlig tilknytning til dem.

Det var jakten på en originallogo for et nedlagt homosted i Atlanta i USA som for drøye to år siden ble startskuddet for det ambisiøse prosjektet til Art Smith. Han har selv vært del av Atlantas skeive scene i en mannsalder, og sitter på mengder av informasjon om byens vekslende barer og klubber. Også yrkesmessig kjenner han dem godt. Som ung begynte Smith i trykkeribransjen, og hadde mange av de skeive samlingsstedene i byen som kunder. Derfor var det naturlig at den ikoniske og døgnåpne, men for lengst nedlagte klubben Backstreet (1975 – 2004), henvendte seg til Smith da de skulle lage en t-skjorte til sitt ikke-eksisterende 45 års- jubileum.

Jakten på den originale logoen til Backstreet, utløste Smiths omfattende innsamling av trykt materiale fra andre klubber. Svært lite av dette foreligger i digitalt format, så Smith har brukt sosiale medier for å kontakte gamle bekjente og deres bekjente igjen. Logoene til stedene trykker han så på ulike «suvenirprodukter» for å finansiere arbeidet med arkivet. Kundene er stort sett folk som selv var del av miljøet rundt barene.

Smith arbeider med høy intensitet. Delvis fordi koronaepidemien ga ham mer tid til å oppspore historisk materiale, men mest av alt fordi han også vil dokumentere samtidas skeive steder før de forsvinner. Nedleggelsen går i forrykende fart. I USA er det for eksempel bare en håndfull lesbiske barer igjen. I episode 29 forteller aktivisten Cathy Renna om sine opplevelser fra New Yorks natteliv, blant annet på legendariske The Clit Club (1990 – 2002), og siden i hovedstaden Washingtons Hill Haven. Ingen av lesbeklubbene Renna frekventerte, eksisterer lenger.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS