Film

Skeivt på Kosmorama

I dag åpner Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival, og åpningsfilmen er «Norwegian Dream».

Hovedrollene i «Norwegian Dream» spilles av polske Hubert Miłkowski og trønderske Karl Bekele Steinland.
Publisert

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival er Midt-Norges største filmfestival. Festivalens åpningsfilm er den norske skeive filmen «Norwegian Dream».

I «Norwegian Dream» møter vi 19 år gamle Robert, som flytter fra Polen til Norge for å jobbe på en laksefabrikk utenfor Trøndelagskysten for å tjene penger til seg og moren. Der forelsker han seg i norske Ivar, et forhold han må holde skjult for de konservative polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken, blir Ivar med og støtter streikerne. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet.

Regissør Leiv Igor Devold forteller til Blikk at han fikk ideen til filmen i 2011. «Norwegian dream» er et ganske klassisk kjærlighetsdrama med komplikasjoner underveis. De homofile hovedrollene spilles av polske Hubert Miłkowski og trønderske Karl Bekele Steinland.

Men «Norwegian Dream» handler også om sosial dumping, rasisme og kulturskillet mellom Norge og Polen. Filmen er dessuten den første som portretterer livet som arbeidsinnvandrer fra perspektivet til den aller største innvandrergruppen i Norge, polakkene. Noe som falt naturlig for regissøren.

Nelly og Nadine

På programmet står også dokumentaren «Nelly & Nadine» av den svenske regissøren Magnus Gertten. Filmen ble vist på Oslo/Fusion Film Festival, men Nelly og Nadines utrolige kjærlighetshistorie kan nå ses av publikum i Trondheim.

Nelly Mousset Vos var født i 1906 i Brussel. Etter at hun giftet seg i 1926, fikk hun to døtre, Claire og Claude. Hun ble en kjent operasanger og på 30-tallet turnerte hun Europa rundt og sang på mange store scener.

Under krigen ble hennes reisende livsstil interessant for motstandsbevegelsen, og snart ble hun kurer i motstandsgruppa Luc med kodenavnet «Claire». I april 1943 ble Nelly arrestert av Gestapo i Paris som spion og hun satt i flere ulike fengsler før hun 1. desember 1944 ble sendt til Ravensbrück, en tysk konsentrasjonsleir vesentlig for kvinner og barn.

Historien om henne og Nadine begynner på julaften samme år. Den belgiske operasangeren synger for en gruppe kvinnelige fanger denne kvelden. Etter at hun har sunget et par julesanger, roper en kvinne ute fra mørket: «Syng noe fra ‘Madame Butterfly’!»

Nelly nøler, men synger «Un bel di vedremo», en av Puccinis mest populære arier som handler om å vente på den man elsker. I dagboken skriver Nelly at hun sannsynligvis «aldri har sunget bedre».

– Nelly og Nadines historie imponerer meg på så mange plan. Først og fremst at de hadde et slikt mot og hadde krefter til å finne kjærligheten under de vanskeligste av alle situasjoner, fortalte regissør Gertten til Blikk i september i fjor.

Cate Blanchett portretterer Lydia Tár

Kosmorama viser også filmen Tár hvor Cate Blanchett hylles for rollen som den fiktive lesbiske dirigenten og komponisten Lydia Tár, som innhentes av egne overgrep.

I sentrum for historien står Lydia Tár. En fiktiv, verdensberømt, lesbisk og plaget dirigent som leder et prestisjefylt orkester i Berlin. Hun er på toppen av karrieren og skal framføre Gustav Mahlers femte symfoni. Så blir hun innhentet av eget maktmisbruk og feiltrinn. På utsiden er dette historien om en berømt dirigent som blir kansellert. Men en stor del av filmen handler om det skjer på innsiden av Lydia Tár.

Filmen får gode skussmål. Ifølge Dealine står filmen på lista over tidligere president Barack Obamas favorittfilmer i 2022, mens under New York Film Critics Circle Awards i januar, uttalte den legendariske regissøren Martin Scorcese at «Skyene lettet da jeg opplevde Todds film ‘Tár’».

Les mer om «Tár» i Blikk nummer 3, i salg 23. mars.

Filmfestivalen som starter i dag, inntar Prinsen Kinosenter i Trondheim med et spesialkuratert program som vises fra morgen til kveld sju dager i strekk. Kosmorama arrangerer også utekino, kulinarisk kino, regissørbesøk, foredrag og mer både i og utenfor festivaluka.

For fullt program: kosmorama.no



Powered by Labrador CMS