Sport

Kreativt opprør

New Zealand-kaptein Ali Riley fikk nye fans over hele verden da hun stilte med Pride-fargede negler. På den ene hånden glitret neglene lakket i regnbueflaggets farger og på den andre hånden lakket i transflaggets farger.

Da New Zealands kaptein, LA-fødte Ali Riley, ledet landslaget til sin første verdenscup-seier i kampen mot Norge, erklærte hun sin motstand mot FIFAs Pride-forbud med Pride-fargede lakkede negler.
Publisert

For Ali Riley er bare én av mange fotballspillere som under årets VM i kvinnefotball på kreativt vis har ytret motstand mot FIFAs forbud mot at spillerne fremmer skeives rettigheter.

I åpningskampen mot Sverige stilte Sør-Afrikas spiss, Thembi Kgatlana, med regnbuefarget frisyre.

Sør-Afrikas spiss, Thembi Kgatlana, rocket med regnbuefarget undercut.

Motstand 

Forbudet har skapt subtilt opprør blant fotballspillerne, skriver pinknews.com. Alt fra hår til negler og «gay lights», har blitt brukt for å gi kampen for lhbt+rettigheter plass på en av fotballens største scener.

Det var i begynnelsen av juli at det internasjonale fotballforbundets annonserte at forbudet mot regnbue- og OneLove-armbånd som ble opprettet under verdensmesterskapet i fotball for menn i Qatar i 2022, ville bli videreført under årets VM i fotball for kvinner.

OneLove 

OneLove-armbåndet ble som kjent lansert av nederlandske fotballspillere i 2020, i en kampanje mot diskriminering på grunn av seksuell legning, kjønn, rase, hudfarge, kultur, tro, nasjonalitet og alle andre former for diskriminering. 

I Qatar formidlet flere landslag at båndet ville blir båret av lagets kaptein for å signalisere at laget støtter kampen for skeives rettigheter. FIFAs trusler om å ta i bruk alvorlige sanksjoner om noen stilte med OneLove-armbåndet førte imidlertid til at fotballagene skrinla aksjonen.

Hylles 

Fotballspillerne verdensmesterskapet for kvinner har imidlertid ikke latt seg true til taushet, og har på kreativt vis markert seg som stolt og skeiv.

Det har ikke gått publikum hus forbi og likhet med Rileys regnbue- og transfargede negler, har bilder av Kgatlanas fargerike frisyre gått viralt og høstet stor støtte blant fansen og andre.

«Spillerne holder ikke tilbake fra å vise sin stolthet på verdenscupen i sommer», sa Women's Sport Exchange om Kgatlana.

Nesten 12 prosent av de 736 spillerne som konkurrerer i år identifiserer seg som lesbiske, bifile, skeive eller ikke-binære.

Regnbueprakt 

Det skeive opprøret kom derfor også som et svar på at til tross for rekordstort antall skeive spillere i årets VM, inkluderte ikke FIFAs egen produserte armbånd-kampanje for sosial rettferdighet for alle - #FootballUnitesTheWorld, skeives rettigheter.

Ifølge pinknews.com var det ikke bare spillerne som markerte støtte til lhbt+rettigheter. I pausen under Englands åpningskamp mot Haiti forrige lørdag, lyste Suncorp Stadium i Brisbane, Australia, opp i all sin regnbueprakt. Om det var et pek mot FIFA er fortsatt ubesvart, men publikum responderte på sosiale medier med kommentaren «FIFA 0 Brisbane Stadium 1.»

 

 

Powered by Labrador CMS