Film

«Girl Picture» med Aamu Milonoff (bildet) som Mimmi, Eleonoora Kauhanen (Rönkkö) og Linnea Leino (Emma) vant publikumsprisen på årets Sundance Film Festival i kategorien World Dramatic Competition.

Jenter jenter jenter!

Oslo/Fusion viser finske «Girl Picture», som vant publikumsprisen på årets Sundance Film Festival.

Publisert Sist oppdatert

I EN SMOOTHIE-KIOSK i et kjøpesenter i Helsinki jobber ungdomsskolevenninnene Mimmi og Rönkkö. De småsnakker om løst og fast mens de morer seg med å presentere de noen ganger erotisk navnene på smoothiene til kundene: «kunne jeg få deg interessert i en Lime of Passion?».

«Girl Picture» (org.tittel «Tytöt tytöt tytöt») utspiller seg over tre fredager der Rönkkö er på utkikk etter kjærlighet ved første blikk mens Mimmi har liten tro på den slags. Helt til hun forelsker seg i den grasiøse kunstløperen Emma som har internasjonale ambisjoner for idrettskarrieren sin. Det blir starten på en intens romanse som okkuperer alle sanser på en måte bare den første kjærligheten kan. Så altoppslukende er den at Emmas sjanser for å få skatet i det kommende europamesterskapet nå trues.

I mellomtida snubler Rönkkö rundt i en stadig voksende samling av unge menn, med det for øyet å få oppleve ekte seksuell nytelse.

Ifølge regissør, finske Alli Haapasalo, utforsker hennes tredje spillefilm jenters seksualitet på selvstendig grunnlag: «Vi er så vant til at jenter på lerretet vises gjennom andre menneskers blikk og gjerne defineres av gutter, eller av voksne – eller bare framstilles som en endimensjonal person for å passer inn i historien, eller som et offer. Her er jentene selv på scenen, på egne betingelser.»

«Girl Picture» som den heter på engelsk, var åpningsfilm på BFI Flare, London LGBTQIA+ Film Fesival i mars, og vant i kategorien The Audience Award: World Cinema Damatic ved årets Sundance Festival og hadde finsk kinopremiere i april. Den skal også vises under Oslo/Fusion International Film Festival, som arrangeres fra 23. til 30. september.

Historiene til de tre jentene, Haapasalo insisterer på at de skal kalles for jenter og ikke kvinner, flettes sammen og er enkle å kjenne seg igjen i uansett om du tror på kjærlighet ved første blikk eller ikke.

Girl Picture (org.tittel Tytöt tytöt tytöt) vises på Oslo/Fusion International Film Festival på Vega 2, Hausmanns gate 28, torsdag 29. september kl. 16.30.

Fullt program: oslofusion.no

Powered by Labrador CMS