Film

Skeiv samisk kunstner varmer opp til samenes nasjonaldag

I anledning samenes nasjonaldag 6. februar, inviterer Vega Scene til filmdag 5. februar. På plakaten står blant andre den skeive samiske kunstneren Gjert Rognli.

Fra filmen «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku».
Fra filmen «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku».
Publisert Sist oppdatertSamenes nasjonaldag ble vedtatt av Samekonferansen i Helsinki i 1992, og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår offisielt ble åpnet i Karasjok. I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

Den skeive kunstneren og filmskaperen Gjert Rognli er representert i filmprogrammet til Vega Scene 5. februar. Filmdagen er en oppvarming til samenes nasjonaldag, og byr på spillefilmer og kortfilmer.

Rognlis kortfilm «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» har gjort seg bemerket på flere internasjonale arenaer og er blitt vist i store deler av verden. Filmen har vunnet utallige kunst og filmpriser, og er den samiske filmen med flest priser uavhengig kategori. Filmen ble også valgt ut til å bidra med sitt budskap under klimakonferansen - COP27 i Sharm el-Sheikh- Egypt, og er vist på den legendariske festivalen Burning Man i USA.

– Det er veldig hyggelig at Vega Scene ville ha filmen, samt at den vises sammen med så flotte filmer i programmet. Filmen har hatt en lang reise for å komme hit, men en hyggelig reise. Jeg hadde ikke i mine villeste drømmer sett dette for meg. Nå er ringen sluttet, og en ny film er på vei til å produseres, sier Gjert Rognli til Blikk.

Filmen «Eallin lea guovttesuorat niehku - Life is a two-way dream» viser vei i en verden som forandrer seg raskt, med polarisering og globalisering i mange retninger. Vi er i en epoke i historien hvor ungdomsdyrking, nåtidsfiksering, ekstrem individualisme er gjeldende. Det vi gjør i dag, vil påvirke måten menneskene lever på i fremtiden. Med visdommen fra sjamanens verdensanskuelse fra den gamle samiske religion, flettes det sammen en annen tolkning og historie.

– For de som ikke har sett den er dette en unik mulighet, jeg håper på et godt arrangement og at den kan bringe noe med seg til videre feiring av samenes nasjonaldag, sier Rognli.

Info: Oppvarming til samenes nasjonaldag på Vega Scene

Powered by Labrador CMS