Skeivt kulturår

Skeiv film i Stavanger

Stavanger Kunstmuseum løfter fram skeive kunstnere. Nå dykker de ned i filmene til den afroamerikanske filmskaperen Marlon T. Riggs.

«Tongues Untied» (1989).
Publisert

Stavanger Kunstmuseums skeive filmprogram under Skeivt kulturår har fått navnet «I am/We are». Museet kaster søkelys på kunstnere som belyser problemstillinger knyttet til sex, kjønn, feminisme, svart identitet, skeiv kultur og hiv/aids. Torsdag 10. mars vier museet kvelden til den amerikanske filmskaperen, læreren, poeten og aktivisten Marlon T. Riggs (1957-1994).

Museet viser to av Riggs sine filmer, «Tongues Untied» (1989) og «Non, Je Ne Regrette Rien (No Regret)» (1992).

«Tongues Untied» var Riggs sin andre langfilm og befinner seg et sted mellom dokumentaren, selvbiografien og filmessayet. Her gir filmskaperen stemme til flere åpent homofile, melaninrike menn. Filmen står igjen som er en av de sterkeste utforskningene av representasjonen av skeiv svart identitet fra en historisk periode preget av rasisme, homofobi og hiv-/aidsepidemien.

«Non, Je Ne Regrette Rien (No Regret)» er en eksperimentell dokumentar som går inn i ulike hivrelaterte problemer som spesifikt angår homoseksuelle melaninrike menn i Amerika. Gjennom korte monologer framført av Michael Lee, Joseph Long, Assoto Saint, Reggie Williams og Donald Woods, får vi innblikk i personlige erfaringer med hiv og aids, i tillegg til det skeive melaninrike miljøets kollektive kamp.

Som i «Tongues Untied» er også «No Regret» preget av muntlig historiefortelling. Slik skaper Riggs også en forbindelse mellom aidsepidemien og den lange historien til det afrikanske og afroamerikanske slaveriet.

Etter visningen av filmene inviterer museet til ettersnakk med influenser og vinner av Byas-prisen Sultan Hadaddeen og dragartist og aktivist Manuel Pina, ledet av journalist, kurator og styreleder i Skeiv Verden Bassel Hatoum.

Filmprogrammet under «I am/We are» er basert på Tommaso Sperettas doktorgradsarbeid om hiv og aids i videokunst. Speretta er også medkurator for Henie Onstad Kunstsenters utstilling «Hvert øyeblikk teller. Følelser av aids».

.

«I am/We are», filmvisning av «Tongues Untied» (1989) og «Non, Je Ne Regrette Rien (No Regret)» (1992) med ettersnakk, Stavanger kunstmuseum, 10. mars kl. 18-20.

Powered by Labrador CMS