Film

Snakkende kvinner og taus transmann

«Women Talking» har norsk kinopremiere fredag 24. mars.

Publisert Sist oppdatert

«Women Talking» handler om kvinner og en ung taus transmann som utfordrer sin plass i et voldelig samfunn. Den nye filmen til Oscar-nominerte Sarah Polley, er basert på Miriam Toews roman med samme navn.

I årevis har kvinnene i et avsidesliggende mennonittisk kirkesamfunn med et fundamentalistisk bibelsyn, blitt dopet ned og voldtatt av mennene. Når kvinnene gir uttrykk for at noe grusomt kan ha skjedd mens de sov, blir de fortalt at djevelen har straffet dem, eller at det er innbilt. Men når en av dem våkner og tar overgriperen på fersk gjerning, forstår kvinnene at det faktisk er mennene som står bak grusomhetene.

Hva enn de må gjøre for sikre en bedre framtid for seg selv og barna, må de gjøre sammen. De kan ikke leve slik de gjør lenger, men skal de bli og slåss, eller skal de flykte? Det er dette de må finne ut av når de møtes i hemmelighet på høyloftet på låven for å diskutere alternativene.

En av karakterene er Melvin som har blitt utsatt for det samme som de andre kvinnene. Sannsynligvis av sin egen bror, selv om Melvin aldri kan være sikker siden han ikke var ved bevissthet. Men den uutholdelige tvilen og smerten gjør at Melvin kommer ut som trans. I «Women Talking» gjøres det tydelig at han ikke er trans fordi han har opplevd overgrep, men snarere fordi opplevelsene ikke lenger gjør det holdbart for Melvin å lenger skjule hvem han er. Skuespillere er blant annet Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Ben Whishaw og Frances McDormand. Melvin spilles av August Winter som selv er ikke-binær.

Traumet har ført til at han unngår voksne. Melvin tilbringer mesteparten av tida sammen med barna, og velger ikke å snakke med noen andre enn dem. Han flykter inn i tausheten. Kvinnene nekter å bekrefte identiteten hans, de deadnamer han konstant og bruker bevisst feil pronomen når de snakker om og med Melvin. Først på slutten av filmen, når han dukker opp for å rapportere at han har gjort akkurat det de har bedt ham om, bestemmer de seg for å anerkjenne hans eksistens.

Melvin som har valgt å leve livet sitt åpent som transmann i et patriarkalsk, kvinnefiendtlig samfunn, framstår som en de mest spennende karakterene som burde ha blitt gitt med dybde og plass. Men dessverre har «Women Talking»- regissøren først og fremst gitt han vonde traumer og frustrerende taushet å spille på.

«Women Talking» var nominert til årets Oscar i kategorien «beste film».

Women Talking har norsk kinopremiere 24. mars

Powered by Labrador CMS