Urix

Rettsaken har startet: Finsk politiker tiltalt for «hets mot folkegrupper»

Publisert Sist oppdatert

.

Mandag 24. januar startet rettssaken mot Päivi Räsänen i Helsingfors tingrett. Hun er tiltalt for tre tilfeller av «hets mot folkegrupper».

Til Vårt Land sa Räsänen at hun vil gjøre sitt «beste for å forsvare kristnes tros- og ytringsfrihet.»

På spørsmål om hun ville ta saken hele veien til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, svarte Räsänen at hun vil «kjempe så lenge det trengs.»

Saken omfatter Räsänens uttalelser på nett og i et radioprogram i 2019, og i en egenprodusert pamflett som ble publisert på nett i 2019.

.

Homofili «en degenerasjon» og «arvelig sykdom»

I 2019 postet Räsänen et innlegg på Twitter. Her uttalte hun seg kritisk til at Den evangelisk-lutherske kirke i Finland hadde blitt offisiell Pride-partner. Räsänen spurte kirken «hvordan Bibelen og kirkens lære passer sammen med at skam og synd trekkes fram som en grunn til stolthet»

Räsänen la i tillegg ut et bilde en passasje fra Bibelen, der det står:

«Derfor overga Gud dem til skammelige lidenskaper. Kvinnene deres byttet ut det naturlige samliv med det unaturlige. [...] Menn drev utukt med menn, og de måtte selv ta straffen for sin villfarelse». Senere i samme kapittel står det blant annet at «de som gjør slikt, fortjener å dø».

Samme år var Räsänen gjest i et program hos den statlige radiokanalen Yle Puhe. Der sa hun at «dersom homofili er genetisk, er det en genetisk degenerasjon og en arvelig sykdom».

Det tredje tiltalepunktet er tilknyttet en pamflett, først publisert i 2004 og siden publisert digitalt i 2019. I samlivsheftet «Til mann og kvinne skapte Han dem: Homofile forhold utfordrer det kristne menneskesynet», omtaler Räsänen homofili som en «psykoseksuell utviklingsforstyrrelse».

.

Overskrider ytringsfriheten og religionsfriheten

«Uttalelsene fornekter homofiles like- og menneskeverd, og overskrider derfor ytringsfriheten og religionsfrihetens rammer», heter det i en pressemelding fra Statsadvokaten fra april i fjor. Ifølge påtalemyndigheten er Räsänens påstander «egnet til å skape intoleranse, forakt og hat mot homofile».

Søndag 23. januar ble det holdt en demonstrasjon utenfor den finske ambassaden i Oslo, til støtte for Räsänen. Her deltok blant andre stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle (KrF), som omtalte Räsänen som «en varm, kristen, bibeltro kvinne».

– Päivi blir stevnet fordi hun bruker sin ytringsfrihet, fordi hun bruker sin trosfrihet, fordi hun mener noe annet enn statsadvokaten, sa Sele i sin appell.

– Her stiller vi Paulus for retten, her stiller vi Jesus for retten!

Blant de andre appellantene var KrFU-nestleder Joel Ystebø, MorFarBarn-leder Øyvind Benestad og Bjarte Ystebø, leder av Oso Symposium, organisasjonen som også var en av initiativtakerne bak demonstrasjonen.

.

Powered by Labrador CMS