Pride

Vil du gå i Prideparade 2088 meter over havet?

FjellPride i Breheimen Nasjonalpark går av stabelen 11. – 14. juli, og lokker blant annet med verdens høyeste prideparade. – Det er en møteplass for skeive fjellinteresserte fra hele landet, sier festivalsjefen til Blikk.

Prideparade til Tverrådalskyrkja, 2088 meter over havet.
Publisert Sist oppdatert

Det blåser hardt i regnbueflaggene i lavlandet. Allerede før pridemåneden juni er i gang, går diskusjonene og debattene i harde ordelag. Det spørres: Er det for mye Pride?

FjellPride i Breheimen Nasjonalpark lar seg ikke affisere av hatet og debattene, og inviterer til festival på den betjente DNT-hytta Sota Sæter 11. – 14. juli.

«Husk fjellsko og kvikklunsj til pride-paraden», heter det i en oppfordring fra festivalstyret, og man skal som kjent lytte til erfarne Pridefolk.

Festivalsjef Silje-Håvard Bolstad er allerede godt i gang med planleggingen av årets FjellPride, og hen tar snart turen fra hjembyen Kristiansand for å bruke to uker på fjellet i Skjåk for å sørge for at alt ligger til rette for Pridefolket når de tar turen oppover.

– Dette er sjette gangen vi arrangerer FjellPride, sier Bolstad stolt til Blikk, og legger ikke fingrene imellom når hen lokker publikum til fjells.

– FjellPride skiller seg fra alle andre prider, og man får en helt spesiell opplevelse. Festivalen foregår midt ute i naturen. Det er ingen som bor i området, så festivaldeltagerne bor enten på hytta eller i telt på sætra, med natur på alle hold, sier Bolstad.

 Deltakerne får, forteller hen, spise felles frokost og middag, og går fjellturer sammen.

– Det er en møteplass for skeive fjellinteresserte fra hele landet. Det er en festival man drar på sammen, eller alene. Her blir man kjent med andre og tar del i et fellesskap. Vi er samlet under hele festivalen.

Festivalsjef Silje-Håvard Bolstad.

Festivalsjef som liker fjellturer

Med hovedsete i Kristiansand har festivalsjefen et stykke å reise for å holde grep om festivalen i Sjåk.

– Jeg dro på FjellPride første gang i 2019 etter å ha snublet over et Facebook-event. Jeg dro opp på impuls sammen med en bekjent. Vi var en relativt liten gjeng, og det var ikke så mange aktiviteter. Men vi dro på fjellturer og hadde en fin Pridefestival, sier Bolstad og forteller at det hele ga mersmak.

Festivalen var så bra at hen engasjerte seg til neste års festival. Pandemien la jo noen kjepper i hjulene i 2020, men i og med at det er en såpass liten festival, og mye aktiviteter utendørs, så gikk det bra.

– Siden den gang har jeg vært primus motor, sier hen, som ikke vil ta hele æren for den «høye» festivalen alene.

Bolstad leder en gjeng som inkluderer hyttebestyrer Ove Lilleengen ved Sota Sæter DNT, og ordfører Edel Kveen i Skjåk kommune. DNT står for Den Norske Turistforening, som for øvrig har en skeiv leder i Dag Terje Klarp Solvang.

Husbandet Sotanistån

Prideparade og elvebading

På årets program står det en rekke arrangementer, som prideparade i marka med bålkaffe og spekemat.

De ekstra spreke kan velge å gå verdens høyeste prideparade til Tverrådalskyrkja, som ligger hele 2088 meter over havet.

Konsert blir det med Vidar Busk & His True Believers Trio. I tillegg kan FjellPride friste med spikkekurs, hvor du lager din egen smørkniv eller magiske grøtsleiv, samt elvebading, juving og vedfyrt badstue.

Som tidligere år tar også quizmasterne Martine Hammervold-Austinat og Adam Schjølberg turen oppover, og i løpet av festivalen stiller duoen også som DJs.

Det blir også konsert med husbandet Sotanistån.

– En Sotanist er en som er veldig glad i å være på Sota Sæter, og bandet består av kokkene, servitørene og meg, festivalsjefen på saksofon. Det er en slags livstil å jobbe på Sota Sæter, og det er et sterkt sosialt miljø.

– Sotanistån gjorde sin debut på FjellPride for tre år siden, og nå drar jeg snart oppover for å øve til konserten under FjellPride, sier Silje-Håvard Bolstad.

På årets program står det en rekke arrangementer, som prideparade i marka med bålkaffe og spekemat.

Hvordan komme seg til FjellPride:

Bil: Det er bilvei helt fram til Sota Sæter. Ta av Rv15 ved Dønfoss Bru og følg skilting mot Sota Sæter.

Kollektiv: Tog fra Oslo S til Otta (VY F6), og deretter videre med buss til Bismo (Innlandstrafikk rute 143) og bestillingsbuss fra Bismo til Sota Sæter (Innlandstrafikk rute 2000).

Samkjøring: FjellPride har en egen Facebook-gruppe for de som ønsker samkjøring til Sota Sæter. Les mer på FjellPride sin nettside.

Info og program: fjellpride.no

 

 

Powered by Labrador CMS