Meninger

Skeivt samhold versus skeiv splittelse

Skeiv Verden, FRI og PKI inviterer til fire vanskelige samtaler.

f.v. Inge Alexander Gjestvang, Bassel Hatoum og Isak Bradley.
Publisert Sist oppdatert

I kulturdelen og under fanen «Skeiv splittelse», passende nok i sterk rosa font, kommenterte Aftenpostens Frank Rossavik 21. oktober 2022 mange av de vanskelige spørsmålene som har preget det skeive miljøet i Norge det siste året, før og etter terrorhendelsen i juni 2022.

Skytingen i Oslo 25. juni i fjor førte brått til at alle arrangement under Oslo Pride ble avlyst. Tre dager med festival, og ikke minst den store paradedagen, gjensto da terroren inntraff. I tiden som har gått siden da har mye endret seg for alle oss i det skeive miljøet.

Men, de vanskelige spørsmålene som kan splitte oss er ikke borte, selv om terroren satte oss alle ut av fatning. Spørsmål om hvite privilegier og handlingsmønstre, homonasjonalisme, kommersialisering, skeive organisasjoners synlighet og påvirkning av vår(e) felles kamp(er) er spørsmål som ikke blir borte, selv om mye av kruttrøyken har lagt seg. Sammen og hver for oss ser vi at de vanskelige spørsmålene fremdeles eksisterer. Dette er spørsmål som må diskuteres hvert eneste år av oss alle. Og vi må gjøre det sammen. Vi må finne sammen.

Det gjør vi, når sant skal sies, i mange sammenhenger fra før av. I ulike konstellasjoner lager det skeive miljøet ulike arrangement og har prosjekter sammen – hele tiden. Vi lager Regnbuevenn sammen, vi samarbeider vi om Skeiv fadderdag, Mannsdagen, 8. mars-kamp, transminnedagen, Verdens Aidsdag og ikke minst Pride, for å nevne noe.

Pride er det største samarbeidsprosjektet av alle – som flest aktører og alle og enhver har eierskap til i Norge. Aktører i det private, det offentlige og vi som skeive organisasjoner og enkeltmennesker er alle opptatt av Pride. Pride er nyttårsaften, bursdag og alt som er viktig for oss alle. Derfor må vi finne sammen.

Og derfor finner vi nå også sammen for å diskutere og samtale om de vanskelige spørsmålene som eksisterer - som har potensial til å splitte oss. Skeiv Verden, FRI og PKI inviterer denne våren til en serie med samtaler for, med og om det skeive miljøet, Norges pride-festivaler og om veien videre.

Denne våren inviterer vi til fire samtaler, om fire viktige temaer. Listen over vanskelige spørsmål som har potensial til å splitte vårt skeive miljø er lang, men om vi ikke samtaler godt nå, kommer vi ingen vei - og derfor starter vi denne våren med de følgende samtalene:

1. Onsdag 15. februar: Om tema for Pride i Norge – om ønsket effekt av og påvirkning på det. I samtalen spør vi hvordan prosessen rundt valg av nasjonalt pride-tema er, hvordan det påvirker skeive aktører og organisasjoner, hvem som bestemmer det og hvordan prosessen bør være i framtiden.

2. Onsdag 15. mars: Om politiet, pride og den skeive bevegelsen. I lys av skytingen 25. juni, den generelle tilliten til politiet blant skeive og tidligere samtaler om tema – hvordan skal det skeive miljøet stille seg til deltakelse av politiet under Pride? Og hvordan kommer vi oss videre? Hvordan kan tillit bygges opp der den er lav?

3. Onsdag 26. april: Om tilgjengelighet og skeive arrangement. Funksjonsfrisk er normen i samfunnet som preger alle arrangement. Hva er status i det skeive miljøet på feltet, hvilke utfordringer finnes og hvordan skal de løses?

4. Onsdag 24. mai: Om den skeive bevegelsens forhold til arbeidslivet, penger og samfunnet – når vinner vi?

Skeiv Verden, FRI og PKI inviterer altså sammen til fire vanskelige samtaler om det nevnte over. Det betyr ikke nødvendigvis at vi eller resten av den skeive bevegelsen blir enige om alt. Men, det betyr at vi sammen tar spørsmålene på alvor, slik at vi står bedre rustet til å motstå splittelse – som jo er hva konservative og mørke krefter prøver å presse oss som homolobby og skeivt miljø mot. Derfor finner vi sammen og inviterer alle som er interessert med inn i samtalene.Powered by Labrador CMS