Syndig søndag

– Sex er ikke alfa omega, men det er jo viktig at vi tenner på hverandre, sier «Mann (29)» som Blikk har snakket med.

Kjærlighet uten sex?

– Mange kan leve lenge uten sex, men så har de plutselig forelsket seg i en annen, og da vekkes ideen om at et forhold må ha sex, sier parterapeuten Anne Kyong Sook Øfsti. Blikk har spurt seks skeive om sex er nødvendig i et kjæresteforhold.

Publisert Sist oppdatert

.

Denne saken ble først publisert i magasinet Blikk 02/2021.

.

Mann (29)

Sex er kjempeviktig! Jeg har vært sammen med partneren min i mange år og for meg handler det om nærhet og intimitet. Vi har et monogamt forhold og jeg vil ikke forandre på det. Sex er ikke alfa omega, men det er jo viktig at vi tenner på hverandre. Jeg hadde faktisk mindre sex som singel enn jeg har nå. Det hender at vi er borte fra hverandre, og da blir det veldig bra sex når vi møtes igjen. Vi planlegger ikke å ha det og ikke alltid har vi lyst samtidig heller. Men vi er veldig åpne overfor hverandre. Hvis han har lyst og ikke jeg, så hender det at jeg holder rundt ham til han kommer. Vi har ingen regel om at begge skal bli tilfredsstilt samtidig.

Er det mye stress i livet vårt, er det ikke så stas med sex.

Kvinne (26)

.

Kvinne (26)

Jeg synes kvaliteten på sex er best når jeg er i et forhold. Men jeg kan bli stressa av avisartikler som forteller at «du bør ha sex så og så ofte», for ellers lyser det røde varsellamper for forholdet. Da kan jeg bli usikker og kjenne på at vi kanskje ikke har et bra nok sexliv likevel.

Er det mye stress i livet vårt, er det ikke så stas med sex. Et forhold handler dessuten om å tilpasse seg hverandres behov, og vennskap og samtaler er også viktig «lim». Uten dette ville vi ikke vært kjærester. Da kunne jeg like gjerne ha vært singel og ligget med hvem jeg vil når jeg vill.

.

Mann (38)

Jeg har vært i samme forhold i seksten år. Vi har et åpent forhold, og vi er stort sett sammen om det. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan man skal leve i et forhold.

Hvis jeg opplever at den seksuelle dimensjonen ebber ut, da blir det slutt.

Mann (38)

For meg er det utrolig usexy å snakke om sex. I et forhold er det nesten ingen vei ut av problemene hvis jeg opplever at den seksuelle dimensjonen ebber ut. Da blir det slutt. Det er også et hårsårt emne, og det er til tider vanskelig å gi noen som helst form for konstruktiv tilbakemelding til kjæresten om problemet. Sexlysten min kommer og går litt av seg selv, og jeg hater sex som er definert, som skal skje til visse tider og med masse rammer. Sex er derfor noe jeg ikke synes at det skal snakkes så mye om i et forhold. Det skal bare skje.

.

Kvinne (46)

Jeg føler meg annerledes og «feil» fordi jeg ikke trenger sex i hverdagen for å være lykkelig. Senest i forrige uke gråt kjæresten min fordi hun følte seg avvist. Det hadde ikke skjedd noe spesielt, jeg hadde bare ikke lyst på sex. Jeg synes samfunnet bygger opp under kravet om at jo mer sex du har, jo mer vellykket er forholdet ditt. Den manglende sexlysten min har blitt elefanten i rommet. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det. Men jeg snakker ikke om det.

Vi har ikke like mye sex nå etter så mange år, men vi er nære hverandre likevel.

Mann (55)

.

Mann (55)

Jeg tror noen homser opplever en frihet fra å være heterofil som gjør at de tør å gjøre det de aller helst vil, nemlig å ha åpne forhold. En åpenhet i forholdet om å sex med andre, er kanskje et uttrykk for en oppriktig kjærlighet til den ene de elsker. Men jeg har vært i et forhold i mange år nå, og tilfeldig sex faller helt bort. Det hadde ikke funka for meg. Skulle vi hatt sex med andre, måtte vi hatt det sammen. Jeg må vite hva som skjer.

Vi har ikke like mye sex nå etter så mange år, men vi er nære hverandre likevel. Jeg tror at det er en myte at homser flest lever i åpne forhold. Parene jeg kjenner, har det i hvert fall ikke.

.

Kvinne (53)

Forholdet vårt fungerer godt fordi jeg og kjæresten har samme behov. Å være den som vil ha mest sex, skaper mye avvisning og vonde følelser, mens for lite sex skaper avstand. Min erfaring er at selv om forholdet skranter, så er det viktig å fortsette å ligge med hverandre. Sex skaper intimitet og har innvirkning på resten av samlivet vårt også. Men at vi ønsker oss det samme i livet og har god kommunikasjon, tror jeg er like viktig for forholdet vårt som å ha god seksuell kjemi.

Powered by Labrador CMS