Utstilling

11 kunstnere på Fossekleiva

På det vesle tettstedet Berger, helt på grensa til Holmestrand, tematiserer elleve kunstnere kjønn, mangfold og frihet.

Tekstil og multikunstner Kiyoshi Yamamoto er med på gruppeutstillingen på Fossekleiva som står til 14.august. Yamamoto skaper ofte fargesterke kledninger med innbrodert tekst som legger et dypere lag av mening til verkene. Her fra utstillingsåpningen på Preus Fotomuseum som står ut året.
Publisert

Gruppeutstillingen «Frihet til å elske/Matrix of Gender» på Fossekleiva kultursenter står til 14. august.

Blant utstillerne finner vi blant annet tekstilkunstneren Kiyoshi Yamamoto, kunstner og aktivist Nayara Leite, grafiker og maler Julie Ebbing og filmskaper og aktivist Marin Håskjold. Håskjold står blant annet bak den prisbelønte kortfilmen «Hva er en kvinne».

Kiyoshi Yamamoto og Nayara Leite på sin side er denne sommeren også representert på Preus Fotomuseums utstilling Under regnbuen. Som på Preus viser de to egne arbeider på Fossekleiva, men fortsetter også sitt kunstneriske samarbeid.

Bergensbaserte Nayara Leite har røtter fra Brasil og samarbeider med Yamamoto om et prosjekt der inntektene går til å gi brasilianske skeive og normbrytende mennesker tak over hodet.

Grafiker og maler Julie Ebbing er en av samtidens mest sentrale yngre kunstnerene. I september venter en separatutstilling på Avistegnernes hus og i januar står Kunstverket galleri for tur. Men først altså Fossekleiva.

I sine arbeider undersøker Ebbing ofte skeive maktforhold -og da særlig maktstrukturene i den etablerte kunstverden, der menn, pengefolk og byråkrater troner på toppen, mens kunstnerene -og da særlig de kvinnelige kunstnere, inntar en underordnet posisjon.

Slik sett passer arbeidene inn i en utstilling som undersøker betingelser for frihet og personlig uttrykk, og der blikket rettes mot levevilkårene, hatet og risikoen skeive mennesker lever under, særlig andre steder i verden.

«Frihet til å elske/Matrix of Gender», Fossekleiva Kultursenter, Bergerveien 2, Berger.

Powered by Labrador CMS