Skeivt kulturår

Skeive bilder

Gamle fotografier med nye tolkninger på Kongsvinger museum.

To kvinner med hund. Fra Åmot Historielag.
Publisert Sist oppdatert

I dag brukes ofte ordet «skeiv» som et felles begrep for lhbt-personer. I tillegg kan det bety brudd med kjønnsnormer, enten det handler om intimitet mellom to av samme kjønn, eller oppfatning av hva som er feminint og maskulint.

I utstillingen Skeive bilder, som åpner 25. juni i Kongsvinger museum, ser på gamle bilder med nye og skeive øyne i anledning Skeivt kulturår.

De fleste fotografiene i denne utstillingen er i Anno museums rike samling. Mange gamle bilder viser noe vi i dag kan tolke som skeivt: Kvinner har kledd seg som menn, og menn sitter på fanget til hverandre. Ingen er arkivert som homo, lesbisk eller trans, og vi kjenner ikke til hvordan de fotograferte oppfattet bildene.

Kuratorene for utstillingen Skeive bilder, har løftet bildene fram fordi de ser noe skeivt i motivene, og håper utstillingen vekker nysgjerrighet, gir forståelse og skaper nye spørsmål.

Skeive bilder. Utstillingsåpning 25. juni kl. 16 i amfiet ved inngangen til Kongsvinger museum. Sogneprest i Eidskog, Bettina Eckbo, åpner utstillingen, og det blir musikalsk innslag ved Kim André Rysstad.

Info: Skeive Bilder - Kongsvinger museum

Powered by Labrador CMS