Meninger

– Bli med i politikken og bruk demokratiet

– Selv om det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert, er det fremdeles kamper å ta og arbeid og gjøre. Jeg vil at flere skeive engasjerer seg politisk, skriver Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant for SV.

Freddy André Øvstegård.
Publisert Sist oppdatert

Er du er blant de 7 prosentene som identifiserer deg som skeiv i Norge i dag, så er sjansen stor for at du er med i noen statistikker som gir deg dårligere livskvalitet enn de som ikke gjør det.

I en undersøkelse som ble gjennomført av SSB i 2021, viser at seksuell orientering ser ut som å ha betydning for personers livskvalitet. Det er dårligere økonomi blant skeive i alle aldersgrupper, det er mer utbredt med psykiske plager – særlig blant unge og flere skeive er ensomme.

«Jævla homo» er fremdeles et av de mest brukte skjellsordene i Norske skolegårder, hver femte nordmann syns det ubehagelig å se homofile kysse eller klemme og homofile menn har tre ganger høyere risiko enn heterofile menn for å ta sitt eget liv.

Med andre ord. Selv om det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert, er det fremdeles kamper å ta og arbeid og gjøre.

Små og store hverdagskamper

Heldigvis er det også mange lyspunkter. Den ene Bygdepriden etter den andre ser dagens lys. Flere kommuner heiser etter politisk kamp regnbueflagg og den generelle aksepten for en skeiv livsstil er økende. Det skjer ikke av seg selv. Det skjer fordi skeive og allierte tar små og store hverdagskamper hver eneste dag. Rundt middagsbordet, i skolegården, på jobben og i ikke minst i landets kommunestyrer.

I mange av landets kommunestyrer blir det jobbet godt for at skeive skal få bedre livskvalitet.

Bruk demokratiet

Og her er poenget mitt. Det er snart et valg. Kommune- og fylkestingsvalg.

Representasjon på valglistene er viktig – for de skaper representative kommunestyrer. For politikere i dette landet må speile de som bor her.

Og her er poenget mitt. Har du som leser dette innlegget en liten politiker i magen – bli med i politikken og bruk demokratiet. Slik får vi flere skeive stemmer i politikken. For om ikke du skal ta kampen lokalt – hvem skal da ta den?

Freddy André Øvstegård
Stortingsrepresentant for SV

Powered by Labrador CMS