Kunst

Pride Art får millionstøtte

Pride Art har fått 1,1 millioner av Kulturrådet. – Pride Art har imponert med sitt pågangsmot og det var et enstemmig utvalg som innvilget støtte, sier rådsmedlem i Kulturrådet, Rikke Komissar.

Fra utstillingen SKAPE(T) ved Oslo Bymuseum som åpnet 9. juni og står ut hele 2022. Her får publikum blant annet se kunstverk som har vært viktige i norsk skeiv frigjøringsbevegelse i forbindelse med blant annet tidlig transaktivisme, hiv/aids-kampen, BDSM-miljøet, skeiv eldreomsorg, og samisk, muslimsk og kristen frigjøring.
Publisert Sist oppdatert

Utvalgene for visuell kunst i Kulturrådet innvilget nylig tilskudd til rundt 140 prosjekter. Blant mottakerne var Pride Art, som fikk støtte fra arrangørutvalget for visuell kunst, faglig utvalg for tverrgående ordninger og faglig utvalg for kulturvern.

Den totale summen utgjør 1,1 millioner kroner.

– Det betyr mye at nettopp Kulturrådet bekrefter det arbeidet vi har gjort og gir oss økonomisk handlingsrom slik at vi kan møte den etterspørselen og behovet som er rundt omkring i Norge for representasjon og fortellinger om skeivt levd liv gjennom kunst, sier Frederick Nathanael, styreleder i Pride Art.

– Kunst er en helt unik måte å berøre mennesker på, å bygge bro, slik at man slutter å være redd for det som er annerledes - for vi er som alle andre, sier Frederick Nathanael, styreleder i Pride Art.

Enda viktigere etter terroren

– Støtten fra Kulturrådet gjør det mulig for oss å gjennomføre grensesprengende prosjekter på flere av landets kunstinstitusjoner og løfte frem stemmer og perspektiver som ellers ville vært usynliggjort.

Nathanael, som selv er utøvende kunstner og kurator, sier Pride Arts mål er et permanent skeivt kunst- og kultursenter.

– Nå, i møte med terror og hat, blir det enda tydeligere hvor viktig et slikt sted er.

Prosjektet består av flere enkeltstående arrangementer, som Olsokutstilling på Stiklestad, kalt «Queer Spirit», og en utstilling på Oslo Bymuseum med tittelen «PRIDE ART «SKAPE(T)» – Undergrunnssstemmer fra skeiv kunsthistorie og frigjøringskamp».

– Sett i lys av helgens tragiske hendelser er et mangfoldig kunstfelt viktigere enn noensinne, sa rådsmedlem i Kulturrådet og leder av arrangørutvalget for visuell kunst etter tildelingen i forrige uke, sier Rikke G. Komissar, rådsmedlem i Kulturrådet og leder av arrangørutvalget for visuell kunst.

– Kunsten kan forene, normalisere, samle og utfordre, og derfor ønsker vi å tilrettelegge for at kunstfeltet blir en aktiv part i dette arbeidet. Pride Art formidler skeiv kultur med fokus på solidaritet og mangfold, og initiativet er viktig og favner bredt.

Powered by Labrador CMS