Kultur

Pride Art inn i Gamle Munch på Tøyen

– Det er helt naturlig at vi, som en skeiv kulturorganisasjon, inntar Gamle Munch. Bygget har blitt litt skeiva, sier Frederick Nathanael i Pride Art.

Fra Pride Arts utstilling i Sofienberg Kirke i Oslo i fjor.
Publisert

Gamle Munch er et pilotprosjekt hvor Oslo kommune tester ut ny bruk av det tidligere Munchmuseet på Tøyen. Før jul ble det lyst ut lokaler til gjennomføring av nabolagsaktiviteter, kunst-, kulturaktiviteter og kontorplasser.

Fredag ble det kjent hvem av søkene som har fått plass. På listen finner vi Pride Art, som har fått plass i Gamle Munch Kunsthall.

– Det er vanvittig gøy at en skeiv kunstorganisasjon, som for ti år siden ble kalt et loppemarked og en retningsløs graut, nå kan jobbe med både de store institusjonene og små aktører, sier styreleder Frederick Nathanael i Pride Art til Blikk.

Nathaniel trekker frem verdien i skeiv kuratering, og hvordan Pride Art bidrar til å åpne rom uavhengig av utvalgskriteriene.

– At vi får være med, på strukturnivå, å prege sin institusjon er veldig spennende.

Munch på skeiva

Pride Art har etter at Doga stenger lokalene i juni vært på leting etter et nytt sted for festivalen Wunderkammer.

– Munch står på mange måter i kontrast til det Pride Art jobber med: Motkultur, å utfordre patriarkalske strukturer og institusjoner. Men under Skeivt kulturår samarbeidet vi mange museer. Det blir en fortsettelse av dette, når vi lager en utstilling i en majoritetsbygning som Gamle Munch.

Samtidig er jo ikke det gamle museet hva det en gang var.

– Det er helt naturlig at vi, som en skeiv kulturorganisasjon, inntar Gamle Munch. Bygget har blitt litt skeiva, og gitt tilbake til folket.

Wunderkammer vil innta Gamle Munch 28.august august og stå i halvannen måned. Nathanael mener det er særlig spennende at det vil foregå andre arrangementer på Gamle Munch samtidig.

– Det skeive skal alltid stå i opposisjon til det bestående. Men det skal også gjøre opprør mot seg selv. Så vi skal nå i gang med et arbeid som ser på hvordan vi kan bryte de strukturene vi har hatt de siste årene.

– Nå har vi ikke det samme økonomiske presset som da vi leide lokaler i 14 dager i fjor. Vi kan videreutvikle og tenke mer komplekst. Det er gøy, noe å strekke seg etter og en utfordring.

Lokalet i Gamle Munch er på 500 kvm. Det er halvparten av størrelsen Wunderkammer hadde tilgjengelig hos Doga. Kanskje vil det derfor også bli satellitt-arrangementer rundt i byen. Pride Art er i dialog både med den gamle veterinærhøgskolen og Sentralen.

Hva som skjer videre vil bli avgjort etter at Pride Art har fått ny ledelse etter årsmøte senere i måneden.

 

 

 

Powered by Labrador CMS