Pride

Mener regnbueoverganger er trafikkfarlige

Statens vegvesen vil ikke at gangfelt skal ha alle regnbuens farger. – Regnbuen i pridesammenheng har ett felles budskap; vær deg selv, elsk den du vil, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

Tidligere byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG), og tidligere byråd for Miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG) og Oslo Pride-leder Dan Bjørke på Grønland i juni i fjor.
Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen mener regnbuegatene strider med trafikksikkerheten, og kaller det en uheldig praksis, skriver Avisa Oslo.

Avisa viser til et høringsnotat om skiltforskriften sendt ut i januar der vegvesenet hevder at formålet med veioppmerkinger er å regulere trafikken av hensyn til trafikksikkerhet, fremkommelighet og miljø, ikke for å støtte politiske saker.

Til VG utdyper seksjonssjef for vei og gate i Statens vegvesen, Matteo Pezzucchi, at det er viktig at gangfelt er entydig og lett lesbare for alle som ferdes i trafikken. Det er også presisert at forskriftsendringen som er ute på høring kun gjelder gangfelt og ikke regnbuegater som sådan.

Fristen for å sende innspill til høringen er 8. april.

Sikkerhet først

Foreningen FRI mener det har vært viktig for mange å bruke gatene til å fargelegge byen i regnbuens farger.

– Men sikkerhet kommer alltid først, og jeg har tillit til at det ligger gode faglige grunner når Statens vegvesen foreslår dette. Det er fortsatt mange andre arenaer vi kan bruke i forbindelse med Pride-feiringen rundt om i landet, sier FRI-leder Hilde Arntsen i en kommentar til Blikk.

Men må det være pridefarger på fotgjengeroverganger og i gater? FRI-lederen mener vi må tenke nytt.

– Det finnes flere måter å feire mangfold og Pride på, som også er trafikksikkert. Noen har foreslått regnbuefortau for eksempel, og det synes jeg høres ut som en god idé, sier Arntsen til Blikk.

For Oslo Pride er regnbuefarget gangfelt et symbolsk tiltak.

– Først, la det være tydelig, vi setter ikke til side trafikksikkerhet for noen regnbuegangfelt. 

Likevel, i en tid der skeive er mer enn noen gang utsatt for hatefulle ytringer kan grep som å male gangfelt i regnbuen være fine symbolske tiltak for å vise hvilket samfunn vi ønsker oss, og hvilke verdier vi står sammen om, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke til Blikk.

– Regnbuen i pridesammenheng har ett felles budskap; vær deg selv, elsk den du vil, sier Bjørke.

– Det er ingen som på død og liv må ha et regnbuefarget gangfelt for å komme gjennom dagen, men det har vært fine symbolske handlinger fra kommuner der det har vært laget. Vi håper selvfølgelig at vi fortsatt vil kunne se de fine gangfeltene i regnbuens farger.

Mange dårlige fotgjengeroverganger

Leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’orange er ikke imponert over samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, som tirsdag satte ned foten for å male fotgjengerfeltene i regnbuefarger.

Ifølge Avisa Oslo svarte samferdselsminister Nygård dette til Venstres stortingsrepresentant Grunde Almeland: «Enkelte kommuner og fylkeskommuner på eget initiativ har malt med regnbuefarger mellom gangfeltstripene for å markere og vise støtte til mangfold/Pride. Dette har de ikke adgang til.»

– Det er så mange umerkete og dårlig merkete fotgjengeroverganger, over hele landet. Men så er det regnbueoverganger samferdselsministeren henger seg opp i? sier Åpne Høyre-lederen til Blikk.

– Jeg synes faktisk samferdselsministeren burde prioritere viktigere ting enn akkurat regnbueovergangene, sier Helge Ytterøy L’orange med henvisning til dårlige fotgjengeroverganger han selv har observert i sin hjemby Haugesund.

–Dette er bare fra en 10 minutters vandring i Haugesund sentrum. Og går du rundt i andre bysentra er det ikke bedre, sier Helge Ytterøy L'orange, leder i Åpne Høyre.

 



Powered by Labrador CMS