Pride Art 

Forskjellige gjerningspersoner

To uker etter at Pride Art utstillingen «Kampen fortsetter» åpnet i Sofienberg Kirke har Stephan Lee Udbjørgs kunstinstallasjonen «Fuck hate» som er utstilt i parken utenfor kirken, gjentatte ganger vært utsatt for hærverk og tyveri.

Stephan Lee Udbjørg kunstinstallasjon «Fuck Hate» som er en del av «Kampen Fortsetter», har i to omganger blitt tømt for halvparten av bildene som verket besto av.
Publisert
Stephan Lee Udbjørgs installasjon «Fuck hate» ble ramponert og fire paneler stjålet. To er kommet til rette.

Kunstinstallasjonen «Fuck hate» ble natt til søndag 9. juli utsatt for hærverk. Tre av bildene ble revet ned, og ble senere funnet henslengt i Sofienberg parken. Natt til torsdag 13. juli ble enda et bilde til stjålet, og ytterligere et bilde har blitt forsøkt løsnet.

Stephan Lee Udbjørg har anmeldt hærverket og tyveriet, men så langt har politiet bare bekreftet å ha mottatt anmeldelsen, sier arrangementssansvarlig for «Kampen fortsetter», Morten Nordström Ingebrethsen, til Blikk.

- Siden vi har to forskjellige tidspunkter tyveriene har skjedd, kan jeg tenke meg at det er to forskjellige gjerningspersoner. De første tre bildene ble revet ned natt til søndag, og to av dem funnet henslengt i parken. Det er derfor mulig at noen ble provosert av motivene og bare ville ødelegge, sier Nordström Ingebrethsen.

Men mye tyder å at det kan være ulike motiver, og mest sannsynlig ulike gjerningspersoner.

- De første gjerningspersonene har ifølge Hanna Adam som oppdaget det først, forsøkt å løsne stiftene på et bilde som ikke er stjålet, men gitt opp. Så har noen brukt kniv for å forsiktig skjære ut de bildene som er borte fra rammene. Det tyder på at det er noen som faktisk vil ha, iallfall de to som er borte på veggen.

- Bildet som ble stjålet natt til torsdag kan godt være stjålet av noen som syntes det var fint, og ville ha det på veggen. Men det blir jo bare spekulasjoner, sier Ingebrethsen.

Stephan Lee Udbjørg (til høyre) og kjæresten Ace under oppsettingen av installasjonen «Fuck hate» utenfor Sofienberg kirke.

Stephan Lee Udbjørgs kunstinstallasjon "Fuck hate" er priset til 100 000 kroner. Udbjørg har tidligere laget signaturverkene "Yggdrasil - livets tre" og den seks meter høye "Rosa trekant", som først ble satt opp på Stiklestad nasjonale kultursenter i 2022, og siden har blitt satt opp ved Kulturkirken Jakob og Manglerud gård. Pride Art installasjonen kan oppfattes provoserende fordi det viser unge menn, våpen og kuler. Kunstneren har bakgrunn fra scene og film både hjemme og USA, og tematiserer ofte undergrunnskulturens råskap og lidenskap i sitt arbeid.

- Pride Art er en frivillig organisasjon, og vi har ingen mulighet til å ha vakthold døgnet rundt utenfor kirken. Men vi har forsøkt å sikre kunstverket som best vi kan, sier Ingebrethsen.

Tilbudet om at angrende syndere kan levere bildene anonymt tilbake i Sofienberg kirke i utstillingens åpningstid står fortsatt ved lag. Åpningstiden er torsdager og fredager mellom kl. 17-18 og i helgene kl. 13-17.

 

 

 

Powered by Labrador CMS