Grindr

Sjekkeappen Grindr tapte i tingretten – må betale 65 millioner i bot

Grindr saksøkte i fjor staten for å ha feiltolket personopplysningsloven, men sjekkeappen tapte i Oslo tingrett, melder NRK.

– Dette er en viktig seier for personvernet.
Publisert Sist oppdatert

Grindr gikk til søksmål etter at Datatilsynet ga ut en rekordbot på 65 millioner kroner. Vedtaket ble så opprettholdt av klageorganet Personvernnemnda.

– Dommen virker grundig, og vi er fornøyd med at tingretten er enig med våre og Personvernnemndas konklusjoner, sier direktør Line Coll i Datatilsynet i en pressemelding.

Med tapet i tingretten må Grindr betale boten, samt rundt en halv million kroner i sakskostnader, viser avgjørelsen fra Oslo tingrett ifølge NRK.

– Viktig seier for personvernet

Forbrukerrådet klaget inn Grindr i 2020 etter at det ble avdekket at appen samlet inn og delte sensitive personopplysninger om brukerne med en rekke andre kommersielle aktører, som igjen forbeholdt seg retten til å dele dette videre med potensielt tusenvis av andre selskap, med hensikt om å målrette reklame.

– Dette er en viktig seier for personvernet. Tingretten slår fast at Grindr har hatt en praksis som er i strid med personvernreglene, sier regjeringsadvokatene Hanne Bjurstrøm Jahren og Thea Westhagen Edell, som førte saken for staten, i en uttalelse til NRK.

Vedtaket, som gjaldt perioden fra 20. juli 2018 til 7. april 2020, slo fast at Grindr ikke hadde gyldige samtykker til utlevering av personvernopplysninger.

– Vurderer å anke

Personvernnemda var også enig med Datatilsynet i at opplysninger om at noen bruker Grindr, også er en opplysning om vedkommendes seksuelle forhold eller seksuelle legning.

Kelly Peterson Miranda, personvernombud i Grindr, sier at selskapet er skuffet over Oslo tingretts avgjørelse. Grindr mener at samtykkepraksisen for personvern alltid har vært i samsvar med regelverket.

– Vi er skuffet over Oslo tingretts avgjørelse. Vi går nå gjennom avgjørelsen og vurderer mulighetene våre, herunder å anke, sier Miranda i en uttalelse til flere medier.

Sjekkeappen markedsfører seg mot skeive, men er mye brukt blant menn som søker menn.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS