Urix

SASODs leder i Guyana, Joel Simpson, sier at det er viktig for landet å bli kvitt kolonitidslovene.

Vil politikerne lytte til folket i Guyana?

Publisert

REGJERINGEN i Guyana har fått høre folkets stemmer via en omfattende undersøkelse kunngjort den 4. oktober: Over halvdelen av befolkningen er klare for å avskaffe kolonitidslovene som forbyr homofili, og like under halvdelen av befolkningen mener det er regjeringens ansvar å beskytte skeive samt å sikre at dette arbeidet prioriteres. Undersøkelsen var utført av RMK Consulting Enterprise på vegne av Society Against Sexual Orientation Discrimination (SASOD) og avslørte at holdninger i den tidligere britiske kolonien har endret seg. Guyana ble frigjort fra Storbritannia i 1966, og er foreløpig det mest restriktive landet i Sør-Amerika hva lhbt-rettigheter angår. Homofili er fortsatt straffbart, om enn ikke håndhevet, med inntil livstid i fengsel, og det finnes ingen lover for beskyttelse mot diskriminering.

Slik står landets skeive likt med skeive i for eksempel Sør-Sudan, Oman og Pakistan. Eneste unntak til dette er at Guyanas nasjonalforsamling i august i fjor sørget for avkriminalisering av det å kle seg i klær som assosieres med kjønnet man ikke er født inn i. Dette fordi myndighetene følte seg presset etter en dom i The Caribbean Court of Justice (CCJ) om ‘cross-dressing’. Den gangen uttrykte SASOD glede over beslutningen, men krevde også at kolonitidas lover må fjernes, da disse ikke har forankring i nasjonens grunnlov. Derfor er det nå gledelig for SASOD at hele 34,5 prosent av de spurte i årets undersøkelse svarer at de generelt ønsker lhbt-personer velkomne i samfunnet, mens bare 19 prosent svarte det samme i 2013, ved landets første undersøkelse av holdninger til skeive.

Årets undersøkelse viser også at hele 72 prosent av befolkningen synes det er rimelig at skeive beskyttes mot diskriminering i arbeidslivet. SASODs leder i Guyana, Joel Simpson, sier at det er viktig for landet å bli kvitt kolonitidslovene: «Politikerne har i lang tid sagt at samfunnet ikke er klare for endringer, men denne undersøkelsen viser at borgerne ligger langt foran lederne her i Guyana. Folket støtter beskyttelsen av våre skeive, og nå sitter også politikerne med bevisene foran seg. Det er bare å gå i gang nå, med å sørge for lovverk som forbyr diskriminering av skeive.»

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS