Skeive rettigheter

– Jeg vil holde fanen høyt på transfeltet

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery oppsummerer 2023, og hun vet hvor innsatsen må settes i året som kommer. – Loven mot konverteringsterapi er det viktigste som skjedde i den skeive kampen i 2023, sier Lubna Jaffery til Blikk.

– Til tross for at vi er et liberalt og inkluderende samfunn, så ser vi krefter som vil rive ned og brenne prideflagg, som mener vi ikke bør feire Pride. sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery kom nær sagt til dekket bord når hun tok over etter Anette Trettebergstuen som minister i juni 2023. Anette Trettebergstuen gikk som kjent av grunnet inhabilitet, men hadde i løpet av sin tid som minister sørget for et solid grunnlag for det som nå blir en lov mot konverteringsterapi.

– Jeg har bare fått være med på sjarmøretappen, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, som i desember kunne overvære et stort flertall i Storinget som vedtok den nye loven.

– Forbudet mot konverteringsterapi er det viktigste vi har oppnådd i 2023. Det skyldes innsatsen til mange, og først og fremst den skeive bevegelsen. Det var den skeive bevegelsen som tok opp denne problematikken, og ikke minst Morten Hegseth sin tv-serie «Homoterapi» var viktig i dette arbeidet, sier Jaffery til Blikk.

Kultur- og likestillingsministeren sier hun er veldig stolt over å være i samme parti som Anette Trettebergstuen, som fremmet forbudet som representantforslag i sin tid.

– Hun tok videre det forslaget som kom fra borgerlig regjering. Noe som viser at dette var et ønsket og villet forbud fra et bredt flertall på Stortinget. Så fikk jeg være med på oppløpssiden og er veldig glad for at det ble et bredt flertall i Stortinget i desember.

– Hvor står kampene i 2024?

– Vi må snakke mer om transpersoners rettigheter. Der ser vi, for å bruke et godt norsk uttrykk, en «push back». Det å være en minoritet i minoriteten, er krevende. Vi må snakke mer om hva den skeive bevegelsen kan gjøre, men også hva vi som ikke tilhører den skeive bevegelsen kan gjøre. Det har vært noen harde debatter og harde fronter i året som gikk, og på det feltet har jeg tenkt å holde fanen høyt. Der kommer jeg ikke til å vike, sier Jaffery.

Et annet viktig felt for kultur- og likestillingsministeren er et tredje juridisk kjønn.

– Det er et viktig spørsmål. Det henger ikke nødvendigvis sammen med trans, men det er en del av hele bildet. Jeg tror det er en av de viktige sakene i året som kommer.

Internasjonalt ser det dystert ut, ifølge Jaffery.

– Vi ser at det går bakover, både i Polen, Ungarn og Russland. Der ser vi regelverk og generelle innstramninger i skeives rettigheter. Men vi ser det også i vårt eget samfunn, her i Norge. Det er viktig å se på vår egen bakgård. Til tross for at vi er et liberalt og inkluderende samfunn, så ser vi krefter som vil rive ned og brenne prideflagg, som mener vi ikke bør feire Pride. Pride er festen, men det er jo det Pride står for de er motstandere av. Det må vi møte med argumenter, og kraftfulle tilbakemeldinger om at det aksepterer vi ikke.

 

 

Powered by Labrador CMS