Den norske regissøren Mona Fastvold ble nominert til Gulløven i Venezia for kjærlighetshistorien mellom Abigail (Katherine Waterston) og Tallie (Vanessa Kirby).

Skeivt på Oslo Pix

Se filmene «The World to Come» og «Hei verden» på filmfestivalen Oslo Pix.

Publisert Sist oppdatert

Filmfestivalen Oslo Pix går av stabelen 31. mai til 6. juni.

I år kan du blant annet se de skeive filmene Se filmene «The world to come» og «Hei verden.

«The World to Come» skildrer et uventet forhold mellom to gifte kvinner som møtes en kald vårdag i et stille og øde landskap. Vi følger Abigail og Tallies gryende følelser for hverandre som rammes inn av vekslingen mellom årstidene og beskrives i Abigails dagbøker.

Filmen som er regissert av den norske regissøren Mona Fastvold, ble vist under filmfestivalen i Venezia, og siden på Bergen Internasjonale filmfestival i høst. Bergens Tidendes anmelder omtaler den som den vakreste filmen på lenge.

«The World to Come» skal vises på kinoer verden over, norsk premieredato er i skrivende stund koronautsatt – men forhåpentligvis i løpet av våren. I mellomtida har trailere og klipp fra filmen som ligger ute på sosiale medier, allerede generert hundretusener av visninger.

Den store oppmerksomheten skyldes først og fremst at filmen er en inderlig og poetisk skildring av oppdagelsen av egne lengsler og begjær etter noe mer, slik det overraskende naturlig og uten spørsmål oppleves av Abigail (Katherine Waterston) og Tallie (Vanessa Kirby).

De to kvinner blir naboer i Amerikas nybyggerland nord i delstaten New York på midten av 1800-tallet, etter at de har slått seg ned her med sine respektive ektemenn (Christopher Abbott og Casey Affleck). Abigail har nettopp mistet sin lille datter og sorgen har stivnet henne på et vis som fører tankene til det majestetiske landskapet som omgir henne.

Anmeldere finner gjenklanger både av fjorårets periodefilm «A Woman on Fire» («En kvinne i flammer») og klassikeren «Brokeback Mountain» på grunn av et fortidig homoerotiske tema, men beskriver «The World to Come» som en helt særegen opplevelse.

Filmen er basert på en novelle av Jim Shepard. Mona Fastvold ble nominert til Gulløven i Venezia for produksjonen, sammen med ektemannen Brady Cobert. Med nominasjonen og priser fra andre festivaler, tar Fastvold et steg opp i elitedivisjonen, etter å ha fått stor anerkjennelse for sin regidebut med «The Sleepwalker» i 2014.

Særlig roses «The World to Come» for sin utsøkte bruk av filmatiske virkemidler for å skildre den indre utviklingen i hovedkarakterene Abigail og Tallie. Skutt på 16mm-film og holdt i en støvaktig fargepastell, har den en tidløs kvalitet som speiler det evige ved menneskets drift mot hverandre og håpet om et bedre liv, et sted der fremme.

Sjekk programmet for visningsdatoer: Oslo Pix

Powered by Labrador CMS